18 Nisan 2013 Perşembe

YEM ÇİMLENDİRME


YEM ÇİMLENDİRME

Çimlenmiş yem (tohum) özelikle yumurtlama ve yavru döneminde yavru gelişimi açısından çok faydalıdır. Bunun yanısıra hastalanmış kuşların iyileşmesi, tüydeki kuşların ise tüyden çıkma konusunda çimlendirmiş yemin çok büyük faydalarını görebilirsiniz.

Ayrıca kuşlarınızı soğuk yerde bakıyorsanız kışa girmeden öncede biraz yağ depolamalari açısındanda verebilirsiniz.

Unutmayınız ki tohumların vitamin olarak en yaralı olduğu zaman çimlenme zamanıdır.

Bitki tohumlarının çimlendirilmesi için üç çevre koşulunun uygun olması gerekmektedir.

Bunlar 1- Su 2- Sıcaklık 3- Oksijendir Işık ise kimi tohumlara etki yapması nedeniyle ayrı ele alınmaktadır.

Yaşayan hücrelerin suyun varlığına bağlı olduğu gerçeği tartışılmazdır. Çevreden su almadan çimlenme olması mümkün değildir. Bitki Tohumlarının belli sıcaklık derecelerinde daha iyi çimlenirler. Bunun üst limiti belirlenebilmiş değildir. Ancak alt limiti 0 °c dolayında olduğu kabul edilmektedir. Çimlenme için oksijen mutlaka gereklidir. Kural oalrak tohumlar oksijensiz bir ortamda çimlenemezler.

ÇİMLENDİRME

Gelelim Kuşlarımız için gerekli olan çimlendirmeye. Çimlendirilecek tohumlar tel süzgeç vasıtasıyla güzelce yıkanır, eğer çimlendirmenin hızlı olmasını istiyorsak 6 – 7 saat ılık suda bekletmeliyiz. Bu zaman sonunda tekrar tohumları temiz su ile yıkamalıyız ve çimlendirme yapacagımız kaba koymalıyız. Ertesi gün beyaz patlamaların olduğunu gördüğümüz tohumlar hazır demektir. Soğuk ortamda yapılan çimlendirme faaliyeti biraz daha uzun sürebilir. Fakat çimlenmiş tohumları mutlaka ama mutlaka kuşlara servis etmeden önce mantar olasılığına karşı dezenfekte etmek bol bol yıkamak gerekir. Eğer imkanımız varsa 1 lt. suya 3 – 5 damla VANODİN olacak şekilde çimlendirdiğimiz tohumları 5 dk. bekletmek en uygunu olacaktır. Daha sonra son kez durulayıp suyu süzüldükten sonra Çimlendirilmiş yemimizi mamanın içine katarak kuşlara verebiliriz.

İkinci bir yöntem ise değişik yerlerde satılan yem çimlendirme kabı kullanarak çimlendirmeyi yapmaktır.

bolca yıkanan yemler birinci gün en üste konur ve üzerine su dökülür. İkinci gün ilk kap bir aşağıya alınır ve üstteki kaba yeni yem konur ve su üstten su dökülür. üçüncü gün ise yemler birer aşağıya kaydırılır en üste yine yem konur ve su dükülür. üçüncü günün sonunda en alttaki yem kabı hazır hale gelir. Bolca yıkanıp dezenfekte edildikten sonra kuş mamalarının içine konur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder