18 Nisan 2013 Perşembe

Muhabbet Kuşlarının Becerileri


MUHABBET KUŞLARININ BECERİLERİ:Muhabbet kuşu akrobatik beceriye dayalı bir bedene sahiptir.Belli bir beden diline sahip ve mükemmel bir şekilde kendi sesiyle anlatım yapabilmektedir.Muhabbet kuşu sesiyle ve çoğunlukla doğuştan gelen nağmeyle insanlarla muhabbet etmeyi dener.

Bedensel hareketleri:Bu kuşlar hızlı uçar,devamlı ve mükemmel bir biçimde yön değişiminde çırpınmayı koordine eder.Onlar tırmanmada da ustadırlar.Kuşlar tırmanırken dengede durabilmek için bir çengel yada korunma için gagalarını kullanırlar.Bu kuşlar yerde küçük adımlarla ilerlerler.Dal üzerinde ise yan yan giderler.Bedensel hareketleri kanatlar ile olur.Bütün vücutlarını çok rahat hareket ettirir ve gagalarıyla vücutlarının her tarafına ulaşabilirler.Kafalarını 180 dereceDöndürebilir ve başlarına kanatları altındaki ayaklarıyla dokunabilirler.

Beden Dili:Bütün hareket süreçleri sadece beden bakımlarına, hareketlerine ve metabolizmalarına değil eşleri ve sürünün üyeleriyle de anlaşmalarına hizmet eder.

Uyku durumları:Uykularında çoğunlukla tek ayak üzerinde dinlenirler.Boşta kalan bacak karına doğru çekilir.Bazıları ise uykuda iki ayak üzerinde dinlenir.Bu bir istisnayi özellik sayılır.Yada başlayan bir hastalık sayılır.Gözleri yarım kapalıdır.Kuş rahatsız edilmek istemez.Çoğunlukla yavaş bir sesle gagalarıyla uyuyana kadar cızırdar.Kuşun dinlenme zamanı sona erdiğinde ilk önce bir bacağını sonra diğer bacağını kanatlarıyla birlikte arkaya uzatır.

Muhabbet kuşunun DİLİ:Korku saldırı ve yüksek ses: Eğer bir muhabbet kuşu türdeşleri tarafından tehdit edilirse veya sıkıştırılırsa aynı kısa gıdaklama gibi ses çıkarır.Bu sesin anlamı yol ver anlamındadır.Kuşun bilmediği şeyler karşısında tereddüten çıkardığı sesin aynısıdır.

Sesi; sessiz kuluçkaya yatmış tavuklar gibi inler,aynı zamanda ilginç bir pozisyon alır.kanatlarınısık sık titrek tutar.Yem isteyen genç kuşlar ve dişiler bu tip inleme sesini çıkarırlar.

Yemleme sesi; erkek dişiyi yemlemek istediğinde sessiz fakat tok bir pip sesi çıkartır.Dişinin etrafında kısa adımlarla gözlerini daraltarak hafif tüylerini kabartarak gezinir.

İştah Sesi:Bu ses kısa zayıf daha iyi işitilebilir.Ve eşinden bir istek belirtisidir.Genellikle bana gel anlamındadır.

Tehlike anında alarm çığlığı:Açık kısa çok hızlı ses çıkartırlar.Bir düşmanı gördüğünde yüksek ses çıkarır.ve aynı zamanda ok gibi uçar.Doğada sürüye ait diğer kuşlarda aynı tepkiyi gösterir.Ev kuşları bu sesi örneğin; camdan yırtıcı kuşun geçtiğini görünce yada tanımadığı bir nesneden korkarsa bu çığlığı çıkartır.fakat korku gerektirecek bir durum olmadığında muhabbet kuşlarda bu çığlığı atar.Ve yıldırım hızıyla uçarlar.Bu yüksek ses ve duraksamalı çığlık evcil muhabbet kuşlarında duyulur.evcil kuşlar bir bakıma birikmiş olan enerjiyi atabilmek için çığlık atarlar.

Kuyruk Bakımı:

Kuşlar kuyruklarına dikkatle özenerek bakarlar.Kuş ya kafesinde yada dışarda bir yerde oturur.Kuş kuyruk tüylerine fazla özen göstermez.Canlı bir varlık kuyruğuna dokunduğunda ürker.Ve anında arkasını dönerek uzaklaşır.Kızışma anında iki kuşunda yerde bulundukları zaman erkek kuş dişisinin kuyruğuna mümkün olduğu kadar çok basar.Dişi kuş gıdaklama sesi ile tepki gösterir uçar gider.

Beş duyu organı:

Görme: Dünyayı aynı insanlar gibi renkli görürler.Kafalarının her iki yanındaki gözleri saye-

Sinde çok geniş bir alanı görebilirler.Gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilir.Ve arkalarını yukarda olup bitenleri algılar görebilir.Saniye de 150 resmi algılar.Buna karşılık

İnsanlar 16 resmi algılayabildiklerine dikkat çekmek isteriz.Bu kuşların hızlı uçması nedeniyle görmeleri hayati önem taşır.

Duymak: İyi duymak kuşlar için hayati öneme haizdir.çağırma ve ötüş kuşların iletişim kurmada en önemli aracıdır.Örneğin 400-20000 arasındaki ses frekansını algılayabilirler.Belirli sesleri hafızaya alırlar.onları tekrar kullanabilirler.Bizim dilimizdeki kelimeleri kullanabildikleri gibi doğadaki kendi aralarındaki iletişimde de bu duyu özellikleri önem taşır.

Dokunma Duyusu:Muhabbet kuşları iyi bir dokunma duyusuna sahiptirler.Kuluçkadaki dişi kuş yumurtadaki yavru kuşun hareketlerini karnı ile hissedebilmektedir.Şüphesiz muhabbet kuşunun en iyi dokunma duyusu titreşim duyusudur.Buda ayaklarının titreşimi algılamasıdır.

Bu duyu organı ile yem arayışında bir yılanın tehlikesine karşı uyarılmış olur.Evcil kuşların kendilerini bazı seslere alıştırması gerekir.Örneğin ağır vasıtaların geçiş seslerine alıştığı gibi.

Bu sesler gece panik yaratır.Sık sık kuşlar korkutulmamalı Örneğin titreşim gösteren araçlardan buzdolabı üstü gibi yerlerden uzak tutmalıdır.

Tat alma duyusu: Kuşların tat alma duyusu insanlarınkine eşdeğer değildir.Yinede farklı tat alma duyusuna sahiptirler.Bazıları tatlı algılarlar ve herşeyi tuzlu severler.Hatta tuz tanelerini gagalarlar.Bazı muhabbet kuşlaru tatlı yiyeceklere saldırırlar.Daha öncede bahsettiğimiz gibi muhabbet kuşları tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutulmalıdır.Fakat yinede bazı tatlı yiyecekler mesela bir kek parçacığı tabaktan dökülen tuz tanelerinin yenilmesine izin verilebilir.

Koku Duyusu:Bu kuşların ne kadar iyi koku aldıkları tam olarak bilinmiyor.Fakat ünlü bir yazar olan Berta Ragohi kendi kuşunun sevdiği yemeği kokusundan tanıdığını ve yerinde duramadığını yazmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder