18 Nisan 2013 Perşembe

KUŞLARIMIZ DA, VİTAMİN EKSİKLİĞİ ve BUNA BAĞLI RAHATSIZLIKLAR

KUŞLARIMIZ DA, VİTAMİN EKSİKLİĞİ ve BUNA BAĞLI RAHATSIZLIKLAR;
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER Vitaminler bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunurlar. Yağda eriyen vitaminler A,D,E ve K vitaminleridir. Bu vitaminlere kuşların yaşamı için gereksinimleri vardır. Ancak fazla alınması halinde hastalık yapan Hypervitaminos durumunun meydana gelmesini neden olur.
Suda eriyen C ve B kopmleksi vitaminler vücutta depo edilemezler dolayısıyla HYPERVİTAMİNOS durumu meydana getirip kuşların hastalanmasına neden olmazlar. Kuşların vitamin ihtiyaçları bazı durumlarda ( hastalıkta, kuluçka dönemi, nakliye durumunda, uygun olmayan yemleme durumlarında ) artar. Kuşlarda özellikle kuluçka döneminde yavrular çıkmadan önce vitaminelere fazlasıyla ihtiyaçları vardır.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLERSuda eriyen vitaminler içerisinde en önemlisi Vitamin B kompleksi (B1, B2, B6, B12, Niacin, Panthoten Asidi, Biotin, Cholin, İnosit ve Folasid) 'dir. Bu vitaminler kuşun bağırsaklarında yararlı bakteriler aracılığı ile kullanılır ve anitbiyotik verilmesinde bakteriler öleceğinden bol miktarda vitamin kompleksi verilmesi gerekir.
NİACİN (Nikotin Asidi)Niacin, hububat ve yeşil bitkilerde bulunduğu gibi, kuşlar bağırsak bakterileri vasıtasıyla kendileri de üretebilmektedir.
NİACİN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİBüyüme ve gelişim bozukluğuDeri hastalığı ve tüy bozukluğuÜreme azalması
PANTOTHEN ASİDİHububat ve yeşil bitkilerde bulunur deri ve deri bezleri için gereklidir
PANTOTHEN ASİDİ EKSİKLİĞİ
1. Büyüme ve gelişme bozukluğu2. Tüy değiştirme tüy çıkarma ve tüylerde renk bozukluğu3. Deri çatlaması özellikle göz kapakları ve gaga kenarlarında4. Üreme azalması
BİOTİNKuşların bağırsaklarında oluşur. Biotin, hububat mayada ve fıstıklarda bulunur. Yumurtadada bulunan AVİDİN maddesi BİOTİN 'in ters etki eder onun için kuşlara çiğ yumurta verilmez.
BİOTİN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ1. Büyüme ve gelişme bozukluğu göz kapağı ve bacaklarda bozukluklar2. Tüy değiştirme ve tüy çıkarma bozuklukları3. Deri hastalığı, deri çatlaması özellikle parmaklarda gaga kenarlarında bozukluklara neden olur.
CHOLİN VE İNOSİTHer iki vitaminde bitki ve hayvansal gıdalarda bulunur. Vücutta bir çok değişik fonksiyonları vardır. Karaciğer fonksiyonları ve sinir sistemi fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri vardır. CHOLİN eksikliği neticesinde karaciğerde yağ birikimi olur ve karaciğerin çalışmasını bozar.
FOLASİDİ Bu vitamin de vücutta bir çok değişik fonksiyonlar yapar.
FOLASİDİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ1. Büyüme ve gelişim bozukluğu2. Vücud direncinin azalması3. Kansızlık (anemi)4. Üreme azalması ve yavru ölümleri5. Kemik bozulmaları
VİTAMİN CC vitamini yeşil bitkilerde meyvelerde bulunur. Ayrıca kuş organları C Vitamini üretebilir ancak bu vitamin miktarı stres ve hastalık durumlarında yetersiz kalır. Gıdaların depolanmasında C vitamini süratle yok olur, C Vitamini vücutta bir çok faydalı fonksiyonu vardır. Kemik sistemi, hormonlar, sinir sistemi, sindirim sistemi vs. üzerinde bir çok faydalı görevleri vardır. 
A VİTAMİNİ A Vitamini yanlız hayvansal gıdalarda (balık ciğerinde gibi) bulunur. Ön kademeleri, yani havuç ve taze yeşil bitkilerde bulunur. Işık ve havada A vitamini 3 hafta zarfında tahrip olur ve bozulur. Kuşun ciğerinde depolanan A vitamini 5 ay yeterlidir ancak bundan sonra eksikliği başlar. A vitamini öncelikle deri, deri zarı ve gözler için gereklidir. Kuluçka döneminde tüm kuşlarda A vitamini eksikliği sıkca meydana gelebilir. Bitkiler, meyveler, sütlü maddeler A Vitamini ihtiva ederler; kuru tanelerde ise bulunmaz. 
A Vitamini eksikliğinde sindirm sistemlerinde, solunum sistemlerinde ve üreme organlarında bozukluklar meydana getirir. Yumurtanın oluşması önemli suretle A Vitamini ile bağlantılıdır. Bu vitaminin eksikliğinde ayrıca yumurtadan yavrunun çıkması veya embriyonun yumurta içinde ölmesi, tüy bozuklukları ve enfeksiyonlar gibi durumlar meydana gelir.
A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ
Genel direnç düşüklüğü, solunum yolları hastalıkları, özellikle mantar enfeksiyonları ve ishalDil, yemek borusu, mide ve hava borusu iltihaplanması, gece körlüğü.Gudde bezlerinin şişmesiÜretim verimliliğin azalması
D VİTAMİNİBitkilerde bulunan D2, kuşlar tarafından kullanılıp yararlanılamayan vitaminlerdir. Kullanılıp yararlanılan Vitamin D3 yanlız hayvansal gıdalarda bulunur; örneğin yumurtada kuşların ciğer, böbrek ve derilerinde bulunan Vitamin D3. Ön kademesi güneş ışığında Vitamin D3 'e çevrilir,güneş görmeyen yerlerde kuşların UV (ultra viyole) lambasına tutulması gerekmektedir. VİTAMİN D3 kalsiyumun faydalanılabilir duruma gelmesi ve kemiklerin kalsiyum ihtiyacı ile yumurta kabuğu için gereklidir. Aksi halde kemikler zayıflar, yumuşar ve kırılabilir.
D3 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN SONUÇLARIOrganlarda kalsiyum birikimi, örneğin böbreklerdeDamarlarda ve mafsallarda kalsiyum birikimiZayıflama, kusma ve ishal
E VİTAMİNİ (TOCOPHEROL)Taneli yemlerde bulunmayan ancak çimlendirilmiş bitki ve yeşil bitkilerde bulunan E Vitamini 'nin bezeler, adaleler, sinir sistemi ve üreme sistemleri üzerinde yararlı işlevleri vardır.
E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
Büyüme bozukluğu Üreme bozukluğuCiğer ve adale zayıflığıFelçler, titreme, krapmlar, kötü gelişim ve başın yana çevrilmesi.
K VİTAMİNİK Vitamini yeşil bitkilerde bulunur, ayrıca kuşların bağırsaklarında oluşmaktadır.
K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİKan pıhtılaşmasının bozulması ve kanamanın durmamasıİç kanamalar sonucu ani ölümlerDışkı yenmesi, çünkü dışkıda çok miktarda K vitamini bulunur
K vitamini eksikliği kanın pıhtılaşma yeteneğinin azalmasına ve kanamanın artmasına neden olur. Kan pıhtılaşması çok yavaşlar ve küçük yaralanmalarda dahi çok kan kaybı ile ani ölümlere neden olur.
B VİTAMİNİ (KOMPLEKS 4)Suda eriyen B Vitamini bütün hububat çeşitlerinde bulunur. Bu vitaminler vücutta depolanmadığı için sürekli alınması gerekir. B Vitamini kompleksinde B2 Vitamini, Roboflavin, Nikotin Asidi, Panthoten Asidi, ve Folasid bulunur. B6 VİTAMİNİ (PYRİDOXİN) ve B12 Vitamini (cyanocobalamin) bulunur. B Vitamini eksikliği vücutta bir çok olumsuz durumların oluşmasına ve kuşun genel durumunun bozulmasına neden olur
B1 VİTAMİNİ
Bu vitamin; tüm tohumlu bitkilerde bulunur. Uzun zaman depo edilmesi, sıcaklık ve nem gibi etmenler B1 VİTAMİNİ'ni tahrip eder. B1 VİTAMİNİ sinidirim sistemi için çok gereklidir.
B1 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ 
1. İştahsızlık, sindirim bozukluğu ve zayıflama 2. Sinir sistemi bozuklukları, uçamama, başın arkaya dönmesi ve krapmlar.3. Adale zayıflığı
B2 VİTAMİNİ (RİBOFLAVİN)
Bitkisel ve hayvansal gıdalarda bulunur, yavrular için gereklidir .
B2 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
1. Büyüme ve gelişme bozukluğu, tüy çıkarma bozukluğu2. Yavrularda parmakların bükülmesi3. Üreme bozukluğu
B6 VİTAMİNİ 
Yeşil bitkilerde, çimlendirilmiş bitkilerde bolca bulunur. Kuluçka döneminde fazlaca ihtiyaç duyulur.
B6 EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ
1. İştahsızlık, büyüme ve gelişme bozukluğu2. Kansızlık (anemi)3. Deri iltahabı4. Adale, ciğer bozukluğu ve kramplar5. Üreme bozukluğu
B 12 (CYLANOCOBALAMİN)Bu vitamin yanlız hayvansal gıdalarda bulunur. Kuşların bağırsak, bakteri aracılığı ile bağırsakda da oluşabilmektedir. Ancak bu vitamin kuşun dışkısı ile büyük ölcüde dışarı atılır. Onun için bir çok kuş, özellikle muhabbet kuşları, dışkılarını gagalarlar ve kaybedilen vitamini tekrar almaya çalışırlar. Bu vitamin özellikle kan yapımı için gereklidir.
B 12 EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ1. Büyüme ve gelişim bozukluğu2. Kansızlık (anemi)3. Tüy çıkarma ve tüy değiştirme bozukluğu4. Deri iltihapları5. Üreme azalması6. Dışkı yenilmesinin artması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder