19 Nisan 2013 Cuma

YUMURTADA YAVRU ÖLMESİ


YUMURTADA YAVRU ÖLMESİ
Sık karşılaşılan bu problemde yumurtadan yavru çıkmayınca, yumurta kırılıp bakıldığında yavrunun tamamen gelişmiş olmasına rağmen ölü olduğu görülür. Bu olayın birkaç nedeni vardır. Kusurlu veya eksik beslenme sonucunda embriyo gelişse bile çok güçsüz kalıp kabuğu kıracak gücü bulamaz. Bir başka neden yumurta kabuğunun sert olmasıdır. Bir başka sebep ise, yumurta kabuğunun çok kuru (nemsiz) olmasıdır. Bu yüzden bazı yetiştiriciler yavru çıkmadan bir gün önce yumurtayı ilik suya batırıp yumurta kabuğunu biraz yumuşatıp, yavrunun daha kolay çıkması sağlanır. Kümeste eğer var ise kaloriferin üzerine bir kap içersinde su koyularaktan kümes nemlendirilebilir.

KUŞLARDA ÜREME DÖNEMİNDE PROTEİNİN ÖNEMİ




ÜREME DÖNEMİNDE PROTEİNİN ÖNEMİ

Yapılan deneylerde, farklı proteinenerji oranı içeren besinler sunulan kuşların, doğru oranda protein ve enerji alacak şekilde besinlerini ayarlayabildikleri gözlemlenmiştir. Bu durum kuşlarda obezite ve buna bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını önleyici bir unsurdur. Yavru kuşların ihtiyaçları, yetişkin kuşlarınkinden epey farklıdır. Yavrular gelişimleri için çok daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle pek çok kuş üreticisi üreme döneminde protein desteği sağlayan ürünleri kullanmaktadır. Genelde yetişkin kuşların protein ihtiyaçları mevsimlere göre pek değişmese de, yavrularının daha çok proteine ihtiyaç duyduklarını bilirler. Bu nedenle doğadaki kuşlar, proteine daha rahat ulaşabildikleri mevsimlerde çoğalırlar. Bu mevsim pek çok kuş türü için yazdır. Tropikal kuşlarsa yağışlı mevsimleri tercih ederler. Kuşlarınıza giderek artan miktarlarda protein içeren besinler vermek, onları çoğalma yolunda teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın en kolay yolu, kuşlarınıza verdiğiniz mamanın içine protein desteği katmaktır. Protein desteği katmak için yavruların yumurtadan çıkmasını beklemek, yanlış bir karar olacaktır. Protein destekli ürünleri kullanmak size kuşlarınızın üreme döngüsünü kontrol altında tutma imkânı verir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, hem yüksek proteinli hem de düşük proteinli besinleri kuşlarınıza sunmanız gerekir. Yavruların proteine olan talebi değiştikçe, vereceğiniz miktarlar da değişecektir. Bu sistemin en güzel yanı; yetişkin kuşların, yavrularının ihtiyaçlarının farkında olmalarıdır. Yavruların ihtiyaçları günden güne değişmektedir. İlk başlarda, büyümelerinin en hızlı evresindeyken protein ihtiyaçları en yüksek seviyededir. İlk birkaç günde ebeveynlerin yüksek protein içerikli besinlere bolca ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. Yapılan deneylerde, protein desteği sağlandığı koşullarda, yavruların normalin yaklaşık iki katı hızda büyüdükleri gözlemlenmiştir. Bu etki iki hafta kadar sürmektedir.
Buradan iki sonuç çıkarılabilir. İlki; ayağına bilezik takılacak kuşlara, protein destekli beslenmeleri durumunda, 7.- 9. günler arasında değil de; 4. günde bilezik takılması gerektiğidir. İkincisi ise; yavruların çok daha çabuk tüylenip ebeveynlerin ağzından beslenmeyi bırakacaklarıdır.

YUMURTA İÇİNDEKİ YAVRU YAŞIYORMU;YUMURTA DOLU MU BOŞ MU?



YUMURTA İÇİNDEKİ YAVRU YAŞIYORMU;

Bir kabın içine oda sıcaklıgından 1 derece daha sıçak olacak şekilde su konur. İçi döllü yumurta içindeki yavrunun ölüm olmadiğini anlamak için yumurta suya bırakılır... Bırakmadan sonraki dalgalar durdugunda yavrunun yaptıgı dalgalar hissedilir... Hissedildikden sonra yavrunun hayatda olduguna kaaanat getirilir ve kurulanarak yuvaya konulur... Bu süreçde dikkat edilmesi gereken en büyük tehlike yumurtatın kendisidir yavrudan dolayı kabugu hasaslaşmıştır..

YUMURTALARIN BOŞ OLMASI



YUMURTALARIN BOS OLMASI

DİŞİ

1-Hazırlık döneminin yetersiz olması (ışık, sıcaklık, yem ve vitaminler )
2-Yemlerin eski olması ( kullanma zamanlarının dolması )
3-Şişmanlık
4-Stres (dişiyi üretim döneminden önce almak )
5-Enfeksiyon genetik (bunun önüne geçilmesi zor fakat antibiyotik tedavisi uygulana bilinir baytril 1ml bir litre suya 10 gün sureyle )

ERKEK

1-Hareketsizlik ve ışığın eksik olması (küçük kafeslerden kaçınılmalı ve ışık gereksinimi dişilere oranla 1 veya 2 saat daha fazla olmaktadır )
2-Yemlerin ve vitaminlerin kullanım tarihi geçmiş olması
3-Erkekde A ve E vitaminlerinin eksik olması
4- Şişmanlık ( gereksiz yere çok mama verilmesinden kaçınılmalı )
5-Erkeğin domine olması ( erkeği üretme mevsiminden önce ayrı kafese almak )
6-Fi etrafındaki tüylerin uzun olması ( en önemli sorun şayet bu alandaki tüyler uzun ise birleşme erkeği rahatsız eder birleşme istenildiği gibi gerçekleşmez bu nedenden dolayı bu bölgedeki tüyleri kesmek fakat fi üzerindeki tüylere dokunulmamalıdır )

Yuvalıkta aranan özellikler nelerdir?


Yuvalıkta aranan özellikler nelerdir?
Kanarya üretimi için yuvalık en gerekli araçtır. Genelikle hasır, tahta, plastik, pişmiş topraktan yapılırlar. Yavruların düşmemesi için yeterli derinlikte olması gerekir. Telli ve plastikten yapılmışların dışındaki yuvalıkların temizliği zordur. Yuvaların içine piyasada satılan keçe içlik veya ince kuru ot, at kılı, keten ipler konulur. Yuvalıklar kafesin üst tarafına kuşun tünekleri görmeyeceği şekilde takılmalıdır, aksi halde tüneği gördükçe kuş yumurtalardan kalkar.

Muhabbet için ise tahta yada plastik, kuşun girip çıkacağı bir yer haricinde hertarafı kapalı, sadece arka kısmında açma kapama kapağı olan ince uzun dikdörgen küp şeklindeki yuvalıklar kullanılır. Muhabbet kuşları yavrularını kıskandığı için her tarafı kapalı rahatsız edilmeyecek şekilde bir yuvalık kullanılmalıdır. Bu yuvalığın arka kısmına doğru kuşun yuva yapması için bir oyuk olmalıdır. Eğer kuşun yuvalığı sık sık açılarak kontrol edilirse kuşyvrularını aşağı atar.

SAKALAR HAKKINDA MERAK EDİLENLER



SAKALR HAKKINDA MERAK EDİLENLER
MERAK EDİLENLER:
1- saka x saka üretimi kafeste mümkünmü ?evet
2- doğadan yakalama sakalarla üretim mümkünmü?
olsa bile,HEM YASAK hemde zor, kafes üretimi major veya mutasyon sakalar en iyi ve yüksek üretim şansınız olur
3- saka üretimi için kafes ebatları nedir ?
normal bir kanarya kafesinden bahçe salmasına kadar her ebatta olabilir.
fakat 60 cm
.den küçük olmaması,ideali ise bir çift saka için 100cm uzunluğunda bir üretim kafesi veya daha büyük ebattaki üretim kafesleri veya salmalarıdır. 4- bir üretim kafesinde kaç çift saka ile üretim yapılır ?
kafesiniz veya salmanız ne kadar büyük olursa olsun her bir üretim kafesi veya salmaya sadece 1 çift saka konulur.
5- saka üretimi için en uygun yer ?
bahçe salmanız veya balkon
6- kışın sakalar balkonda kalabilirmi ?
direkt olarak güneş-kar-yağmur üzerlerine gelmediği müddetçe yaz-kış gece gündüz 12 ay bahçe salmasında veya açık balkonda kalabilirler

- sakalar hangi yiyeceklerle beslenirler ?

''saka kuşları doğada ne yerler''başlıklı topikte yazılan tüm tohumlar (devedikeni tohumu,tarakotu,kenevir,karahindiba,nijer,ayçekirdeği gibi yüzlerce tohum-bitki ve böceklerle beslenirler)
8- evde beslediğimiz sakalarımıza hangi besinleri vermeliyiz ?
çok sevdikleri devedikeni,tarakotu,kenevir,nijer,ayçekirdeği gibi tohumları,karahindiba,ıspanak,karalahana,brokoli gibi yeşillikleri önlerinden eksik etmemeliyiz.
9- sakalarımız için standart bir kafes ölçüsü varmı ?

evet ne yazıkki var.bunlar çok küçük ahşap kafeslerdir
fakat her ne kuş beslersek besleyelim ebatları en az bir kuşun KANATLARINI ÇIRPARAK UÇABİLECEKLERİ bir uzunlukta olmalıdır(kanatlarını çırparak değilde tünekten zıplayarak hareket eden bir kuşun kanat kasları zamanla zayıflayarak kalıcı deformasyona uğramasına sebep olur)

10- öyleyse sakalar niçin küçücük ahşap kafeslerde beslenirler ?

daha iyi ötmesi için(büyük kafeslerde de pekala iyi ötebilirler)
yeni yakalanan kuş kafese kendini çarpmaması için(katılmıyorum)
kafese oturması için(katılmıyorum)
temizliği ve taşınması daha kolay-pratik olduğu için(?)
yüz sene önce metal kafes imalatı ahşap kafes imalatına nazaran çok pahalı ve çok daha fazla işçilik-ustalık gerektirdiği için (katılıyorum)
herkes birbirinden öyle görmüş ,bugüne gelinmiş(...)
11- sakalar örtülmese ötmezmi?

hayır ,hiç farketmez öter
12- sakalar banyo yaparmı ?
evet ,üstelik çokta severler
13- sakalar ne zaman ürerler ?

ülkemizde ortalama nisan-mayıs aylarında başlar ağustos ayına kadar devam eder..kafes üretimlerinde 3-4 defa kuluçkaya yatabilirler(doğada 2)
14- sakalara vitamin veya antibiyotik verilmelimi ?

birçok üretici verilmesi gerektiğini söylüyor.
hasta olmayan hiçbir kuşa vitamin veya antibiyotik verilmesinden yana değilim
eğer verecekseniz ve üretim yapıyorsanız üretimden en az bir ay önce ilaç uygulamasını sonlandırınız
15- dişi saka yumurtladığında ERKEK saka yumurtayı kırarmı ?

evet kırma olasılığı vardır.fakat bir o kadar da kırmama olasılığı vardır(küçük kafeslerde ve üreme zamanları canlı yem verilmezse erkek sakanın yumurtaları kırma eğilimi daha fazla olur)
16- erkek sakanın yumurtaları kırıp kırmayacağını nasıl anlarız ?

dişi saka yumurtladığında bu yumurta yerine döllenmemiş kanarya yumurtalarıyla değiştiririz.eğer dişi sakanın 5 yumurtayı yapmasını gereken bu 5 gün içinde erkek saka hiç yumurta kırmazsa bundan sonra kırmayacağı varsayımıyla saka yumurtalarını tekrardan yerine koyabiliriz.herşeye rağmen erkek sakanın son gün dahi yumurtaları kırma olasılığı vardır.
17- sakalar kafes ortamında kendi yumurtalarına yatarmı?
genel olarak evet
18- sakalar yavrularına kendileri bakarmı ?bakıcı kuşlara gerek varmı ?

normalde sakalar mükemmel bakıcı kuşlardır.ilk hafta sadece dişi saka daha sonra anne-baba mükemmel bakıcılık yaparak yavrularını beslerler ve bu durumda bakıcılara ihtiyaç yoktur.
19- saka x saka üretimi yapanlar bakıcı kanarya kullanmalımıdırlar ?

kesinlikle kullanmamalılar.çünkü sakalar kanaryalara oranla yavrularını çok daha fazla çeşit ve çok daha fazla besleyici besinlerle beslerler.kendi anne-baba sakalarla beslenen saka yavrularının immün sistemleri çok daha güçlü olacağından hastalıklara karşıda o denli kuvvetli ve dirençli olurlar.
20- hangi durumlarda bakıcı kullanılmalıdır ?
sakalardan daha fazla yavru alabilmek için bakıcı KULLANILMAMALIDIR
şayet sakalar kendi yavrularına bakmıyorlarsa elbette mecburen bakıcı kullanılır
21- banyo yapmayan saka banyo yapmaya nasıl alıştırılır ?
yapılan alıştırmalarda beslediğimiz kuşların koyu renkli banyolukları tercih ettikleri gözlemlenmiştir.
bir diğer konu bazı kuşlar derin banyolukları tercih etmezler.özellikle gagalarının ucuyla banyoluğun tabanına değdiğinde suya girerler.
gagalarının ucuyla banyoluğun tabanına değemeyen kuşlar banyo yapmaktan çekinebilirler.
bu sebeple banyo yapmayan bu kuşlarınıza koyu renkli ve içindeki su 1 cm
.i geçmeyen derinlikteki banyoluklar kullanın
tüm bunlara rağmen banyo yapmayan kuşlarınızı banyo yapan kuşlarla bir araya getirerek alışmalarını sağlayın
22- sadece kenevir,çekirdek veya düz yem yiyen sakanız nasıl mamaya veya karışık yeme ve bitkilere alıştırabilir?
sakanız hangi yeme alışıksa o yem hergün düzenli olarak azaltılarak diğer yemler mama ve yeşillikler vermeye devam edilir azalttığınız o yemi diğer yemlerin içine ve mamaya da karıştırarak zamanla diğer yemleride yemeye alıştırabilirsiniz .1 hafta 10 gün sonra alışkın olduğu o yemi tamamen kesiniz ve bir süre sonra karışık yemle vererek devam ediniz
23- sakamı sadece kenevirle besliyorum yıllardır bir şey olmadı ?
kenevirde sakanın gereksinimi olan yağ,karbonhidrat,protein,vitamin ve mineraller varmı.....?
yok..mümkün olan en çeşit tohum,yeşillik ve böceklerle beslenmeliler
24- sakalarımızı sadece düz yemle,sadece kenevirle,sadece çekirdekle beslesek olurmu ?
HAYIR OLMAZ...ölmesede her canlının gereksinimleri olan yağ-karbonhidrat,protein,vitamin ve mineralleri alabileceği bir beslenme diyeti
olması lazım.

25- saka kuşlarım niçin kısa zamanda ölüyorlar ?
birde büyük kafeslerde ve bol çeşitle beslemeyi deneyin
hemen herkes saka kuşlarının kısa sürede öldüğünü söylüyor .ben de en uzun süre kalan saka yaklaşık 4 sene aldığımda zannedersem
2 yaşındaydı daha sonra bir tanıdığıma verdim.
ev içinde beslediğim sakalarımı daima oda içinde uçmalarına izin vermişimdir
balkonda beslediğim sakaların kafesleri herzaman büyük kafesler olmuştur
kafeslerdeki yemlik sayısı en azından 5-6 dır ve tüm yemliklerde değişik tohumlar olur
ayrıca HERGÜN değişik yeşillikler ve meyvelerden veririm
bu uygulamam sadece sakalar için değil tüm kuşlarım için(kanarya-saka-muhabbet gibi)geçerlidir
26- normal-klasik ahşap saka kafeslerinde de uzun yıllar sade yemle yaşayan sakalar var ?
cezaevlerinde hatta hücrelerde ,saraylarda yaşayan insanlardan daha uzun yıllar yaşayan mahkümlarda var
27- kafes üretimi yavru sakaların ötümü güzel olurmu ?
güzel ötümlü bir baba saka veya cd-den dinleterek dinlediğini aynı şekilde öten çok yavru sakalar var
28- en iri saka hangisidir ?
carduelis carduelis major-
batı sibiryada majör sakadır
29- dişi saka ötermi ?
evet öter.fakat erkek kadar gür düzenli ve nameli değildir .öyle dişi sakalar vardırki üreme dönemlerinde ötüşleriyle erkek sakalardan
ayırt etmek gerçekten zordur
30- saka mineral-taş-kum-toprak yermi ?
evet ,hatta bataklık gibi çamura girer ve yer.

31- sakalar ne zaman tüye girer ?
sakalar kanaryalara nazaran daha geç tüye girerler .ağustos sonrası

32- birden fazla saka aynı kafeste olurmu ?
ufak kafeslerde kavga edebilirler.büyük salmalarda sorun olmaz
fakat üretim için ister üretim kafeslerinde olsun isterse salmalarda olsun herbir üretim kafesinde ve herbir salmada yalnızca
bir çift kuş bulundurulmalıdır.
33- akgerdan ve keneset aynı kuşta olurmu ?
evet olur.
34- kafesten kaçan doğa kuşları geri gelirmi ?
genelde gelmez fakat hem saka kuşlarından hemde muhabbet kuşlarından geri gelenleri biliyorum
35- saka yavrularına kaç günlükken bilezik takılır ? bilezik ölçüsü ?
4. ve 5. günler ideal 6. günden sonra zor olur. 2.7mm bilezik ölçüsü
36- sakalarda erkek dişi ayrımı nasıl olur ?
en zor sorulardan biri...öncelikle şunu belirtmek gerekirki bazı sakaları bir bakışta ayırtederken bazı sakaları ise gerçekten
ayırtetmek çok zordur.erkek sakalardaki yüzdeki kırmızılık gözün tamamını geçer,dişi sakalarda ise bu kırmızılık gözün tamamını
geçmez.erkek sakalarda kanat-omuz tüyleri mat kahverengi,erkeklerde ise kanat-omuz tüyleri daha koyu veya siyah ve parlak
renktedir.erkek sakanın genel olarak tüyleri daha canlı parlak renkte ,dişi sakanın ise daha mat ve soluktur.erkek sakanın anüs kısmı
çıkıntılı-oval,dişinin ise düz-ovaldır.erkek sakanın anüs ağzı yatay olarak kısa,dişinin ise yatay olarak çok daha geniştir.erkek sakaların gaga üstü tüyleri siyahımsı ,dişi saklarda ise kahverengimsidir.erkeklerin kanatlarının alt iç kısımları siyah olur.erkek sakaların kafa
kırmızıları ve siyahları parlak ve tamdır,dişilerde ise mat ve dağınık olur.erkek sakaların omuza yakın kanat içinde sarı tüy vardır

MALİNUALARDA ÖTÜMMÜ DAMARMI !!



MALİNUALARDA ÖTÜMMÜ DAMARMI !!
Malinua ve diger ötüm kuşu besliyen arkadaşlar sitenize bugün ilk girişim olarakdan sizlere bu makaleyi yazmayı uygun gördüm insallah ileride başka şeylerde yazarım.
Ötüm kuşu denilince ikişeyi anlamamız gerekir bu beslemekde oldugumuz kuşun oanki sesindenmi faydalanmak istiyoruz yoksa Irkının iyi bir kandan geldiğindenmi,(sesi mi,kanımı)
Eğer ötümü diyorsak üzerinden çok zaman geçmeden yeni puanlama cetveli bize Işık tuta bilir aksi takdirde geçecek süreçde kusumuzun nekadar üstün puanlı bir çizelgesi olsada bu puanlar kuşa yansımıya bilir.Bunuda açacak olursak kuşumuzun yarışma anında aldıgı puanlardan sonraki geçen süreçde kuşumuzun ötümü bozulabilir (kötü nagmeler katabilir,bildigi güzel nagmeleride unutabilir) Budurum karşısında puan çizelgeleri fazlaca bir hüküm getirmez.O yüzden siz siz olun en iyi alInan Malinua dinlenerek alInan MalinuadIr bunu unutmayIn.
Eger ikinci sIk sesi için degilde IrkInIn kalitesi için alIyorsak ötüm oan için ön pilanda degildir,
Kuş güzel ötmiye bilir hatta bozuklarıda olabilir işde biz bu kuşu damIzlık olarak ele alIp yalnız dikkat edecegimiz unsur çıkacak olan yavruların bozuk olan babalarını duymaması olacakdır.
Butip işler biraz sabır ve de şansakalmış işlerdir.
Burda sansdanda sunu anlamamIz lazımdır örnek verecek olursak ilk sene çok iyi kalitede yüksek performansda birçift malinua ailesinden ilk sene anne babaya yakısmıyacak vasat yavrular çıkabilir
bu sizin motivasyonunuzu bozacak olursa işde sans faktörü devreye giriyor,oysaki ikinci sene harikulade vasıflı yavrularla karşılaşma şansınız var,bu yöndende çok sabırlı olmanız lazım.alıntı...