19 Nisan 2013 Cuma

YUMURTADA YAVRU ÖLMESİ


YUMURTADA YAVRU ÖLMESİ
Sık karşılaşılan bu problemde yumurtadan yavru çıkmayınca, yumurta kırılıp bakıldığında yavrunun tamamen gelişmiş olmasına rağmen ölü olduğu görülür. Bu olayın birkaç nedeni vardır. Kusurlu veya eksik beslenme sonucunda embriyo gelişse bile çok güçsüz kalıp kabuğu kıracak gücü bulamaz. Bir başka neden yumurta kabuğunun sert olmasıdır. Bir başka sebep ise, yumurta kabuğunun çok kuru (nemsiz) olmasıdır. Bu yüzden bazı yetiştiriciler yavru çıkmadan bir gün önce yumurtayı ilik suya batırıp yumurta kabuğunu biraz yumuşatıp, yavrunun daha kolay çıkması sağlanır. Kümeste eğer var ise kaloriferin üzerine bir kap içersinde su koyularaktan kümes nemlendirilebilir.

KUŞLARDA ÜREME DÖNEMİNDE PROTEİNİN ÖNEMİ




ÜREME DÖNEMİNDE PROTEİNİN ÖNEMİ

Yapılan deneylerde, farklı proteinenerji oranı içeren besinler sunulan kuşların, doğru oranda protein ve enerji alacak şekilde besinlerini ayarlayabildikleri gözlemlenmiştir. Bu durum kuşlarda obezite ve buna bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını önleyici bir unsurdur. Yavru kuşların ihtiyaçları, yetişkin kuşlarınkinden epey farklıdır. Yavrular gelişimleri için çok daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle pek çok kuş üreticisi üreme döneminde protein desteği sağlayan ürünleri kullanmaktadır. Genelde yetişkin kuşların protein ihtiyaçları mevsimlere göre pek değişmese de, yavrularının daha çok proteine ihtiyaç duyduklarını bilirler. Bu nedenle doğadaki kuşlar, proteine daha rahat ulaşabildikleri mevsimlerde çoğalırlar. Bu mevsim pek çok kuş türü için yazdır. Tropikal kuşlarsa yağışlı mevsimleri tercih ederler. Kuşlarınıza giderek artan miktarlarda protein içeren besinler vermek, onları çoğalma yolunda teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın en kolay yolu, kuşlarınıza verdiğiniz mamanın içine protein desteği katmaktır. Protein desteği katmak için yavruların yumurtadan çıkmasını beklemek, yanlış bir karar olacaktır. Protein destekli ürünleri kullanmak size kuşlarınızın üreme döngüsünü kontrol altında tutma imkânı verir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, hem yüksek proteinli hem de düşük proteinli besinleri kuşlarınıza sunmanız gerekir. Yavruların proteine olan talebi değiştikçe, vereceğiniz miktarlar da değişecektir. Bu sistemin en güzel yanı; yetişkin kuşların, yavrularının ihtiyaçlarının farkında olmalarıdır. Yavruların ihtiyaçları günden güne değişmektedir. İlk başlarda, büyümelerinin en hızlı evresindeyken protein ihtiyaçları en yüksek seviyededir. İlk birkaç günde ebeveynlerin yüksek protein içerikli besinlere bolca ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. Yapılan deneylerde, protein desteği sağlandığı koşullarda, yavruların normalin yaklaşık iki katı hızda büyüdükleri gözlemlenmiştir. Bu etki iki hafta kadar sürmektedir.
Buradan iki sonuç çıkarılabilir. İlki; ayağına bilezik takılacak kuşlara, protein destekli beslenmeleri durumunda, 7.- 9. günler arasında değil de; 4. günde bilezik takılması gerektiğidir. İkincisi ise; yavruların çok daha çabuk tüylenip ebeveynlerin ağzından beslenmeyi bırakacaklarıdır.

YUMURTA İÇİNDEKİ YAVRU YAŞIYORMU;YUMURTA DOLU MU BOŞ MU?



YUMURTA İÇİNDEKİ YAVRU YAŞIYORMU;

Bir kabın içine oda sıcaklıgından 1 derece daha sıçak olacak şekilde su konur. İçi döllü yumurta içindeki yavrunun ölüm olmadiğini anlamak için yumurta suya bırakılır... Bırakmadan sonraki dalgalar durdugunda yavrunun yaptıgı dalgalar hissedilir... Hissedildikden sonra yavrunun hayatda olduguna kaaanat getirilir ve kurulanarak yuvaya konulur... Bu süreçde dikkat edilmesi gereken en büyük tehlike yumurtatın kendisidir yavrudan dolayı kabugu hasaslaşmıştır..

YUMURTALARIN BOŞ OLMASI



YUMURTALARIN BOS OLMASI

DİŞİ

1-Hazırlık döneminin yetersiz olması (ışık, sıcaklık, yem ve vitaminler )
2-Yemlerin eski olması ( kullanma zamanlarının dolması )
3-Şişmanlık
4-Stres (dişiyi üretim döneminden önce almak )
5-Enfeksiyon genetik (bunun önüne geçilmesi zor fakat antibiyotik tedavisi uygulana bilinir baytril 1ml bir litre suya 10 gün sureyle )

ERKEK

1-Hareketsizlik ve ışığın eksik olması (küçük kafeslerden kaçınılmalı ve ışık gereksinimi dişilere oranla 1 veya 2 saat daha fazla olmaktadır )
2-Yemlerin ve vitaminlerin kullanım tarihi geçmiş olması
3-Erkekde A ve E vitaminlerinin eksik olması
4- Şişmanlık ( gereksiz yere çok mama verilmesinden kaçınılmalı )
5-Erkeğin domine olması ( erkeği üretme mevsiminden önce ayrı kafese almak )
6-Fi etrafındaki tüylerin uzun olması ( en önemli sorun şayet bu alandaki tüyler uzun ise birleşme erkeği rahatsız eder birleşme istenildiği gibi gerçekleşmez bu nedenden dolayı bu bölgedeki tüyleri kesmek fakat fi üzerindeki tüylere dokunulmamalıdır )

Yuvalıkta aranan özellikler nelerdir?


Yuvalıkta aranan özellikler nelerdir?
Kanarya üretimi için yuvalık en gerekli araçtır. Genelikle hasır, tahta, plastik, pişmiş topraktan yapılırlar. Yavruların düşmemesi için yeterli derinlikte olması gerekir. Telli ve plastikten yapılmışların dışındaki yuvalıkların temizliği zordur. Yuvaların içine piyasada satılan keçe içlik veya ince kuru ot, at kılı, keten ipler konulur. Yuvalıklar kafesin üst tarafına kuşun tünekleri görmeyeceği şekilde takılmalıdır, aksi halde tüneği gördükçe kuş yumurtalardan kalkar.

Muhabbet için ise tahta yada plastik, kuşun girip çıkacağı bir yer haricinde hertarafı kapalı, sadece arka kısmında açma kapama kapağı olan ince uzun dikdörgen küp şeklindeki yuvalıklar kullanılır. Muhabbet kuşları yavrularını kıskandığı için her tarafı kapalı rahatsız edilmeyecek şekilde bir yuvalık kullanılmalıdır. Bu yuvalığın arka kısmına doğru kuşun yuva yapması için bir oyuk olmalıdır. Eğer kuşun yuvalığı sık sık açılarak kontrol edilirse kuşyvrularını aşağı atar.

SAKALAR HAKKINDA MERAK EDİLENLER



SAKALR HAKKINDA MERAK EDİLENLER
MERAK EDİLENLER:
1- saka x saka üretimi kafeste mümkünmü ?evet
2- doğadan yakalama sakalarla üretim mümkünmü?
olsa bile,HEM YASAK hemde zor, kafes üretimi major veya mutasyon sakalar en iyi ve yüksek üretim şansınız olur
3- saka üretimi için kafes ebatları nedir ?
normal bir kanarya kafesinden bahçe salmasına kadar her ebatta olabilir.
fakat 60 cm
.den küçük olmaması,ideali ise bir çift saka için 100cm uzunluğunda bir üretim kafesi veya daha büyük ebattaki üretim kafesleri veya salmalarıdır. 4- bir üretim kafesinde kaç çift saka ile üretim yapılır ?
kafesiniz veya salmanız ne kadar büyük olursa olsun her bir üretim kafesi veya salmaya sadece 1 çift saka konulur.
5- saka üretimi için en uygun yer ?
bahçe salmanız veya balkon
6- kışın sakalar balkonda kalabilirmi ?
direkt olarak güneş-kar-yağmur üzerlerine gelmediği müddetçe yaz-kış gece gündüz 12 ay bahçe salmasında veya açık balkonda kalabilirler

- sakalar hangi yiyeceklerle beslenirler ?

''saka kuşları doğada ne yerler''başlıklı topikte yazılan tüm tohumlar (devedikeni tohumu,tarakotu,kenevir,karahindiba,nijer,ayçekirdeği gibi yüzlerce tohum-bitki ve böceklerle beslenirler)
8- evde beslediğimiz sakalarımıza hangi besinleri vermeliyiz ?
çok sevdikleri devedikeni,tarakotu,kenevir,nijer,ayçekirdeği gibi tohumları,karahindiba,ıspanak,karalahana,brokoli gibi yeşillikleri önlerinden eksik etmemeliyiz.
9- sakalarımız için standart bir kafes ölçüsü varmı ?

evet ne yazıkki var.bunlar çok küçük ahşap kafeslerdir
fakat her ne kuş beslersek besleyelim ebatları en az bir kuşun KANATLARINI ÇIRPARAK UÇABİLECEKLERİ bir uzunlukta olmalıdır(kanatlarını çırparak değilde tünekten zıplayarak hareket eden bir kuşun kanat kasları zamanla zayıflayarak kalıcı deformasyona uğramasına sebep olur)

10- öyleyse sakalar niçin küçücük ahşap kafeslerde beslenirler ?

daha iyi ötmesi için(büyük kafeslerde de pekala iyi ötebilirler)
yeni yakalanan kuş kafese kendini çarpmaması için(katılmıyorum)
kafese oturması için(katılmıyorum)
temizliği ve taşınması daha kolay-pratik olduğu için(?)
yüz sene önce metal kafes imalatı ahşap kafes imalatına nazaran çok pahalı ve çok daha fazla işçilik-ustalık gerektirdiği için (katılıyorum)
herkes birbirinden öyle görmüş ,bugüne gelinmiş(...)
11- sakalar örtülmese ötmezmi?

hayır ,hiç farketmez öter
12- sakalar banyo yaparmı ?
evet ,üstelik çokta severler
13- sakalar ne zaman ürerler ?

ülkemizde ortalama nisan-mayıs aylarında başlar ağustos ayına kadar devam eder..kafes üretimlerinde 3-4 defa kuluçkaya yatabilirler(doğada 2)
14- sakalara vitamin veya antibiyotik verilmelimi ?

birçok üretici verilmesi gerektiğini söylüyor.
hasta olmayan hiçbir kuşa vitamin veya antibiyotik verilmesinden yana değilim
eğer verecekseniz ve üretim yapıyorsanız üretimden en az bir ay önce ilaç uygulamasını sonlandırınız
15- dişi saka yumurtladığında ERKEK saka yumurtayı kırarmı ?

evet kırma olasılığı vardır.fakat bir o kadar da kırmama olasılığı vardır(küçük kafeslerde ve üreme zamanları canlı yem verilmezse erkek sakanın yumurtaları kırma eğilimi daha fazla olur)
16- erkek sakanın yumurtaları kırıp kırmayacağını nasıl anlarız ?

dişi saka yumurtladığında bu yumurta yerine döllenmemiş kanarya yumurtalarıyla değiştiririz.eğer dişi sakanın 5 yumurtayı yapmasını gereken bu 5 gün içinde erkek saka hiç yumurta kırmazsa bundan sonra kırmayacağı varsayımıyla saka yumurtalarını tekrardan yerine koyabiliriz.herşeye rağmen erkek sakanın son gün dahi yumurtaları kırma olasılığı vardır.
17- sakalar kafes ortamında kendi yumurtalarına yatarmı?
genel olarak evet
18- sakalar yavrularına kendileri bakarmı ?bakıcı kuşlara gerek varmı ?

normalde sakalar mükemmel bakıcı kuşlardır.ilk hafta sadece dişi saka daha sonra anne-baba mükemmel bakıcılık yaparak yavrularını beslerler ve bu durumda bakıcılara ihtiyaç yoktur.
19- saka x saka üretimi yapanlar bakıcı kanarya kullanmalımıdırlar ?

kesinlikle kullanmamalılar.çünkü sakalar kanaryalara oranla yavrularını çok daha fazla çeşit ve çok daha fazla besleyici besinlerle beslerler.kendi anne-baba sakalarla beslenen saka yavrularının immün sistemleri çok daha güçlü olacağından hastalıklara karşıda o denli kuvvetli ve dirençli olurlar.
20- hangi durumlarda bakıcı kullanılmalıdır ?
sakalardan daha fazla yavru alabilmek için bakıcı KULLANILMAMALIDIR
şayet sakalar kendi yavrularına bakmıyorlarsa elbette mecburen bakıcı kullanılır
21- banyo yapmayan saka banyo yapmaya nasıl alıştırılır ?
yapılan alıştırmalarda beslediğimiz kuşların koyu renkli banyolukları tercih ettikleri gözlemlenmiştir.
bir diğer konu bazı kuşlar derin banyolukları tercih etmezler.özellikle gagalarının ucuyla banyoluğun tabanına değdiğinde suya girerler.
gagalarının ucuyla banyoluğun tabanına değemeyen kuşlar banyo yapmaktan çekinebilirler.
bu sebeple banyo yapmayan bu kuşlarınıza koyu renkli ve içindeki su 1 cm
.i geçmeyen derinlikteki banyoluklar kullanın
tüm bunlara rağmen banyo yapmayan kuşlarınızı banyo yapan kuşlarla bir araya getirerek alışmalarını sağlayın
22- sadece kenevir,çekirdek veya düz yem yiyen sakanız nasıl mamaya veya karışık yeme ve bitkilere alıştırabilir?
sakanız hangi yeme alışıksa o yem hergün düzenli olarak azaltılarak diğer yemler mama ve yeşillikler vermeye devam edilir azalttığınız o yemi diğer yemlerin içine ve mamaya da karıştırarak zamanla diğer yemleride yemeye alıştırabilirsiniz .1 hafta 10 gün sonra alışkın olduğu o yemi tamamen kesiniz ve bir süre sonra karışık yemle vererek devam ediniz
23- sakamı sadece kenevirle besliyorum yıllardır bir şey olmadı ?
kenevirde sakanın gereksinimi olan yağ,karbonhidrat,protein,vitamin ve mineraller varmı.....?
yok..mümkün olan en çeşit tohum,yeşillik ve böceklerle beslenmeliler
24- sakalarımızı sadece düz yemle,sadece kenevirle,sadece çekirdekle beslesek olurmu ?
HAYIR OLMAZ...ölmesede her canlının gereksinimleri olan yağ-karbonhidrat,protein,vitamin ve mineralleri alabileceği bir beslenme diyeti
olması lazım.

25- saka kuşlarım niçin kısa zamanda ölüyorlar ?
birde büyük kafeslerde ve bol çeşitle beslemeyi deneyin
hemen herkes saka kuşlarının kısa sürede öldüğünü söylüyor .ben de en uzun süre kalan saka yaklaşık 4 sene aldığımda zannedersem
2 yaşındaydı daha sonra bir tanıdığıma verdim.
ev içinde beslediğim sakalarımı daima oda içinde uçmalarına izin vermişimdir
balkonda beslediğim sakaların kafesleri herzaman büyük kafesler olmuştur
kafeslerdeki yemlik sayısı en azından 5-6 dır ve tüm yemliklerde değişik tohumlar olur
ayrıca HERGÜN değişik yeşillikler ve meyvelerden veririm
bu uygulamam sadece sakalar için değil tüm kuşlarım için(kanarya-saka-muhabbet gibi)geçerlidir
26- normal-klasik ahşap saka kafeslerinde de uzun yıllar sade yemle yaşayan sakalar var ?
cezaevlerinde hatta hücrelerde ,saraylarda yaşayan insanlardan daha uzun yıllar yaşayan mahkümlarda var
27- kafes üretimi yavru sakaların ötümü güzel olurmu ?
güzel ötümlü bir baba saka veya cd-den dinleterek dinlediğini aynı şekilde öten çok yavru sakalar var
28- en iri saka hangisidir ?
carduelis carduelis major-
batı sibiryada majör sakadır
29- dişi saka ötermi ?
evet öter.fakat erkek kadar gür düzenli ve nameli değildir .öyle dişi sakalar vardırki üreme dönemlerinde ötüşleriyle erkek sakalardan
ayırt etmek gerçekten zordur
30- saka mineral-taş-kum-toprak yermi ?
evet ,hatta bataklık gibi çamura girer ve yer.

31- sakalar ne zaman tüye girer ?
sakalar kanaryalara nazaran daha geç tüye girerler .ağustos sonrası

32- birden fazla saka aynı kafeste olurmu ?
ufak kafeslerde kavga edebilirler.büyük salmalarda sorun olmaz
fakat üretim için ister üretim kafeslerinde olsun isterse salmalarda olsun herbir üretim kafesinde ve herbir salmada yalnızca
bir çift kuş bulundurulmalıdır.
33- akgerdan ve keneset aynı kuşta olurmu ?
evet olur.
34- kafesten kaçan doğa kuşları geri gelirmi ?
genelde gelmez fakat hem saka kuşlarından hemde muhabbet kuşlarından geri gelenleri biliyorum
35- saka yavrularına kaç günlükken bilezik takılır ? bilezik ölçüsü ?
4. ve 5. günler ideal 6. günden sonra zor olur. 2.7mm bilezik ölçüsü
36- sakalarda erkek dişi ayrımı nasıl olur ?
en zor sorulardan biri...öncelikle şunu belirtmek gerekirki bazı sakaları bir bakışta ayırtederken bazı sakaları ise gerçekten
ayırtetmek çok zordur.erkek sakalardaki yüzdeki kırmızılık gözün tamamını geçer,dişi sakalarda ise bu kırmızılık gözün tamamını
geçmez.erkek sakalarda kanat-omuz tüyleri mat kahverengi,erkeklerde ise kanat-omuz tüyleri daha koyu veya siyah ve parlak
renktedir.erkek sakanın genel olarak tüyleri daha canlı parlak renkte ,dişi sakanın ise daha mat ve soluktur.erkek sakanın anüs kısmı
çıkıntılı-oval,dişinin ise düz-ovaldır.erkek sakanın anüs ağzı yatay olarak kısa,dişinin ise yatay olarak çok daha geniştir.erkek sakaların gaga üstü tüyleri siyahımsı ,dişi saklarda ise kahverengimsidir.erkeklerin kanatlarının alt iç kısımları siyah olur.erkek sakaların kafa
kırmızıları ve siyahları parlak ve tamdır,dişilerde ise mat ve dağınık olur.erkek sakaların omuza yakın kanat içinde sarı tüy vardır

MALİNUALARDA ÖTÜMMÜ DAMARMI !!



MALİNUALARDA ÖTÜMMÜ DAMARMI !!
Malinua ve diger ötüm kuşu besliyen arkadaşlar sitenize bugün ilk girişim olarakdan sizlere bu makaleyi yazmayı uygun gördüm insallah ileride başka şeylerde yazarım.
Ötüm kuşu denilince ikişeyi anlamamız gerekir bu beslemekde oldugumuz kuşun oanki sesindenmi faydalanmak istiyoruz yoksa Irkının iyi bir kandan geldiğindenmi,(sesi mi,kanımı)
Eğer ötümü diyorsak üzerinden çok zaman geçmeden yeni puanlama cetveli bize Işık tuta bilir aksi takdirde geçecek süreçde kusumuzun nekadar üstün puanlı bir çizelgesi olsada bu puanlar kuşa yansımıya bilir.Bunuda açacak olursak kuşumuzun yarışma anında aldıgı puanlardan sonraki geçen süreçde kuşumuzun ötümü bozulabilir (kötü nagmeler katabilir,bildigi güzel nagmeleride unutabilir) Budurum karşısında puan çizelgeleri fazlaca bir hüküm getirmez.O yüzden siz siz olun en iyi alInan Malinua dinlenerek alInan MalinuadIr bunu unutmayIn.
Eger ikinci sIk sesi için degilde IrkInIn kalitesi için alIyorsak ötüm oan için ön pilanda degildir,
Kuş güzel ötmiye bilir hatta bozuklarıda olabilir işde biz bu kuşu damIzlık olarak ele alIp yalnız dikkat edecegimiz unsur çıkacak olan yavruların bozuk olan babalarını duymaması olacakdır.
Butip işler biraz sabır ve de şansakalmış işlerdir.
Burda sansdanda sunu anlamamIz lazımdır örnek verecek olursak ilk sene çok iyi kalitede yüksek performansda birçift malinua ailesinden ilk sene anne babaya yakısmıyacak vasat yavrular çıkabilir
bu sizin motivasyonunuzu bozacak olursa işde sans faktörü devreye giriyor,oysaki ikinci sene harikulade vasıflı yavrularla karşılaşma şansınız var,bu yöndende çok sabırlı olmanız lazım.alıntı...

YUMURTADA YAVRU ÖLMESİ


YUMURTADA YAVRU ÖLMESİ
Sık karşılaşılan bu problemde yumurtadan yavru çıkmayınca, yumurta kırılıp bakıldığında yavrunun tamamen gelişmiş olmasına rağmen ölü olduğu görülür. Bu olayın birkaç nedeni vardır. Kusurlu veya eksik beslenme sonucunda embriyo gelişse bile çok güçsüz kalıp kabuğu kıracak gücü bulamaz. Bir başka neden yumurta kabuğunun sert olmasıdır. Bir başka sebep ise, yumurta kabuğunun çok kuru (nemsiz) olmasıdır. Bu yüzden bazı yetiştiriciler yavru çıkmadan bir gün önce yumurtayı ilik suya batırıp yumurta kabuğunu biraz yumuşatıp, yavrunun daha kolay çıkması sağlanır. Kümeste eğer var ise kaloriferin üzerine bir kap içersinde su koyularaktan kümes nemlendirilebilir.

18 Nisan 2013 Perşembe

KANARYA BESLENMESİNDE KUM VE MİNERALLER


KANARYA BESLENMESİNDE KUM VE MİNERALLER

kanaryanın dişleri yoktur. yedikleri tohum ve hububatlar serttir. bunların sindirilmeleri için iyice öğütülmelidir. dişleri olmadığı için bu görevi kum yapar. kusun yuttuğu kum kursağına gider,ayni biçimde kursağına giden sert gıdalar kum tanelerine sürtünerek ufalanır,toz durumunda öğütülür ve böylece sindirim olayı rahatlamış olur. verilecek kumd...a toz seker büyüklüğünde köseli kirilmiş tas olarak ,temiz,kuru ve mikroptan arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir. küçük bir kap içerisinde verilebilir. kafesin tabanına da taslı kum konursa ,kus tabana serilen kumdan da kum gereksinimini giderir ve ayak temizliğine de yararı olur.doğadaki kus yapısının gerektirdiği mineralleri doğadan sağlar kafesteki kusun gereksinimini bizim sağlamamız gerekmektedir. bu mineraller arasında en ön sırayı kuskusuz kalsiyum ve fosfor alır.mamasına konulacak un durumuna getirilmiş yumurta kabuğu ,kafese asılan mürekkep baliği kemiği ,az oranda suyuna karıştırılacak kireç tozu bu gereksinimi karsılar.

kus malzemesi satan dükkanlarda torba içerisinde hazırlanmış kum ve mineral karışımını bulabilirsiniz. .

Yavru kanaryalara ötüş dersi verirken nelere dikkat etmeliyiz?



Yavru kanaryalara ötüş dersi verirken nelere dikkat etmeliyiz?
1- Güzel ötüşlü kanaryalara sahip olabilmek için iyi bir seçim yapmalısınız. Özellikle bülbül ötüşlü bir kanarya yetiştirmek isteyenlerin seçeceği kuş, ötücü bir aileden gelmeli ve taklit edici bir ses yeteneğine, tok ve hançereli bir sese sahip olmalı.
2- Yeşil ve gri renkli, dayanıklı, ötücü kuşları tercih edin. Border ve Norwich kanından gelen, geniş göğüslü olanlar, eğitimde başarılı olacaktır.
3- Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, kanarya için bozuk sayılabilecek nağmelerin ayıklandığı ders kaseti, günde 4-5 saat yavrulara dinletilmeli. Kesintisiz ders için, auto-reverse teypleri tercih etmekte fayda var.
4- Yavrular 30 günlük olup mama yemeye başladığında, annelerinden ayrılıp izlemeye alınır. Erkek yavrular ayrılır. Üç ay boyunca derslere devam edilir.
5- Üç aylık olan, ötüş kabiliyetli kuşlar, birbirlerini göremeyecekleri kafeslere alınırlar. Kafesin üzerine bir bez örtülmeli. Ötüş eğitimi sessiz bir odada yapılmalı. Kanaryanın dikkatini dağıtacak ya da ötüşünü etkileyecek kapı zili ya da televizyon sesi, bu odada asla duyulmamalı. Kısacası, eğitim sırasında yavru kanaryanın dikkati dağılmamalı.
6- Artık kuşunuz, zaman zaman bülbül nağmeleri çıkarmaya başlar. Zaman zaman örtüyü kaldırıp, onu dinleyebilirsiniz. Bu işlem, kanaryanın insana alışmasını da sağlar.
7- Kuş 7 aylık olduğunda, kızgınlık belirtileri göstermeye başlar. Bu dönemde, kaset çalma işini geceye alabilirsiniz. Dersleri titizlikle uygularsanız, çok güzel ötüşlü bir kanaryaya sahip olabilirsiniz. Kuşun istediğiniz anda ötmesini sağlayabilmek için, ters sesler çıkarın. Mesela, iki metali birbirine sürtün.

Kuşlar için Yumurta Maması



YUMURTA MAMASI;

Bir yumurta katı hale gelinceye kadar haşlanır.Soğuduktan sonra sarısı çıkartılarak ezilir içine az miktarda beyazı rendelenerek karıştırılır,iki adet bisküvi ezilerek toz haline getirilerek içine karıştırılır ,karışıma yarım çay kaşığı bal,iki damla balık yağı,biraz süt ilave edilir ve kuşa verilir.Ayrıca bu karışıma elma,şeftali,muz gibi meyvalarda rendelenerek karıştırılabilir,fakat elma karıştırılacaksa mamaya balık yağı koymamalıyız çünkü elma ile balık yağı birleştiğinde mamayı bozar.
Yumurta ezmesine dövülmüş haşhaş tohumu,kenevir tohumu,rendelenmiş havuç,mangal kömürü tozu,mürekkep balığı kemiği tozu,az miktarda haşlanmış patetes,galeta unu,ezilmiş bisküvi,bal ve süt ,badem ezmesi karıştırılarak besleyici ve karışımı zengin bir mama yapabiliriz.
Kanaryamıza kuru ekmeklerin üzerine şekerli sıcak süt dökerek yumuşayıp soğumasını bekledikten sonra oluşan karışımıda verebiliriz.
ÖNEMLİ:Hazırladığımız bu karışımların kanarya tarafından taze olarak yenmesi önemlidir.Mamaların kaplarda bir günden fazla tutulmaması gerekir aksi halde bunlar bozularak yiyen kuşun hastalanmasına neden olur.

Kafes Kuşlarında Aşırı Yağlanma



AŞIRI YAĞLANMA  :
BELİRTİLERİ :  Kanaryanın gözle görülür biçimde toplandığı hareketlerinin hantallaştığı ötme istek ve gücünün azaldığı,solunum güçlüğü çektiği görülür. Avuca alınıp karın tüyleri üflendiğinde derinin yağlı buruşuk bir görünüm taşıdığı görülür.Aşırı şişmanlığın üremede de bazı eksikliklere ve döllenme güçlüklerine,iktidarsızlıklara neden olduğu unutulmamalıdır.

NEDENLERİ :  Kuşkusuz başlıca nedeni dengesiz ve aşırı besleme,proteince zengin ve unlu besinlerin gereğinden fazla verilmesidir.Bunun yanı sıra kanaryaya hareket etme olanağı tanımayan küçük kafesler de aşırı yağlanma yapabilir.

EDAVİSİ : İlk önlem olarak,kanarya daha geniş ve hareket etme olanağı bulabileceği büyük bir kafese alınır.Besin değeri yüksek ve yağlandırıcı , şişmanlatıcı besinler kesilerek bol oranda meyve ve yeşillik verilir VE suluğuna 5 Damla Limon damlatılır .Bundan sonraki devrelerde yem konusunda son derece dikkatli kavranmak,kuşun yakabileceği oranda ve dengeli bir beslenme sağlamak gerekecektir.

KUŞLARDA ÜÇ ÖNEMLİ FAKTÖR


  • KUŞLARDA 3 ÖNEMLİ FAKTÖR;
"ISI"    "IŞIK"    "BESİN"                            

IŞIK:  
Malinuaların bulunduğu ortam hafif loş olmalı.

ISI :   
Oniki santigrat dereceyi geçmemeli. , ani ısı değişimi ve cereyan kuşları hasta eder yoksa yazdan soğuğa alıştırılmış kuşlar kışı da soğukta geçire bilirle herhangi bir sakıncası yoktur.

BESİN:  
Fazla kızıştırıcı yemler(Kenevir,Turp,Nijer) ve baharatı fazla yeşillikleri (Tere,Roka,Turp) ötüm zamanında vermemeliyiz. Bu üç unsuru kuşların durumuna göre ayarlamalıyız çok kaçırırsak dikilirler sert öterler, hepten de kısarsak dengesiz besleneceklerinden sağlıkları bozulabilir .Eğer genetik yoldan iyi genlere sahip bir kuş soyundan kuşumuz geliyorsa yukarıdaki uygulamaları da yapıyorsanız başarının gelmesi kaçınılmazdır. Nasıl sokak atından yarış atı olmuyorsa iyi soya sahip olmayan kuş dan ötüm kuşu olmaz.Ama iyi bir kuş erbabının elindeyse ergeç başarı gelecektir başarılar kolay gelseydi lezzeti de olmazdı herhalde.

KANARYALARDA SU SORUNU ve SUYUN ÖNEMİ



KANARYALARDA SU SORUNU

Hepimiz bilirizki su hayattır susuz yaşam olamıyacağı gibi kuşlarımız içinde temel ihtiyaçlarının başında su gelir.
Ama su herzaman yaşam getirmediği gibi ölümde getirebilmekdedir bil hassa pislenmiş bakrerilenmiş sular böyledir,bunun böyle olmasını kuşlarımızda biliçsizce suluklarına taşıdıkları kağıt,çöp benzeri şeylerle sularını kirletmekde olup hastalığa davetiye çıkarmakdalar.
Bilhassa kafes ortamında kirlenen vede uzun zaman değiştirilmiyen sularda Pisedomonos bakterisi oluşmakda bu kötü huylu bakteriler kuşlarımızı ishal yaparakdan hastalanmalarına sebebiyet vermektelerdir.
Bunların başında Kolera,Tifo,Veba,Kolibasili vb mikroplar oldugibi bazı Viral rahatsızlıklarda vardır bunlarında başında Aspergilosiz fimegatus mantarı gelmektedirki
bakterilerin tedavisinden bulaştıklarında daha inatçı bir seyir izliyor.
Yukarıda saydığım bu tehlikelere karşın önceden tebdirimizi almamız gerekiyor .
-Damlama sulama bunların başında gelen metodlardan biri ,ben üretimde kullanıyorum çok faydalı olduğu kanaatindeyim. (Bir plastik maden suyu şişesinin kapağına kümeslerde kullanılan civciv sulama nipeli takıp içine su doldurup ters çevirdiğimizde bunu luşlarımızın ulaşabileceği yere asıp altına tahliya ızgarası koydukmu damlama harici sular burdan kafes dışına hortom vasıtası ile gidecek böyleliklede kuşlarımız ihtiyaçları oranda su içebilecekler onun dışında suluklarında yıkanma ,oyun ve içine çer çöp taşıyamıyacaklardır.
-Kimyasal ilaçla suyun dezenfektesinde Vanodini öneririm çünki vanodin hem bakterileri hemde mantarlara karşın etkilidir yalnız bunu fazla dozda kullanmamamız gerekirki kötü bakterilerin yanında kuşlara bilhassa lağzım olan faydalı bakterileride kaybetmiyelim.Oyüzden bir litre suya bir damla vanodin yeterlidir,eger bunuda yapmak istemiyorsak suyuna bilhassa elma sirkesi veya limon damlatmanın faydaları çok fazladır.
Sularımızı Kolera,Tifo,Dizenteri,Kolibasili gibi bulaşıcı hastalıklar etrafımızda kol gezmedikçe kaynatmak doğru değildir çünkü kaynıyan suların içindeki faydalı minarallerin kimyasal yapısının bozulması ve kuşlarımızın bunlardan faydalanamaması ortaya çıkar.
-Ayrıca eğer şehir şebeke suyu kullanıyorsak bu suyın tahlil analizleri dahilinde bakir verimsiz su ise mutlak bu sulara mineral takviyesi yapmalıyız bunun içinde sizlere önere bileceğim vetaşın DEPOMİN denilen ürünüdür kullanımı bir litreye kendi kapağı ile bir kapak haftada iki kere yeterlidir.
-Vitamin olarakda piyasada kuşlar için mevcut olan sıvı ve toz vitaminlerden faydalanabiliriz.
-Ayrıca ishal olduklarında Tetramezetin kuşun karın altı morluklarında
Sulfamezetin sularına kullana biliriz bunların kullanım tariflerine uymak koşulu ile.İç ve dış parazit sorunları varise meçdin gurubu ilaçlar verilebilir buna örnek Baymeç bir litre suya bir ml karıştırılıp çalkalandıkdan sonra suluklara konur 24 ile 48 saat ara ile suluklar temiz su ile değiştirilir bu işlem ayda birkez tekrarlanır.

KAFES KUŞLARI İÇİN ÖZEL KUM KARIŞIMI



ÖZEL KUM KARIŞIMI

Kuşlarımız malumunuz üzere miğdeleri olmadıklarından
yedikleri sert yemleri kum vasıtası ile taşlıklarında öğüterekden hazma geçirirler.Taşlıklarında yeteri miktarda kum bulamıyan kuşlarımız yedikleri yemleri gereği kadar öğütemediklerinden bu yemlerdende besi olarak yeterince faydalanamazlar, durum böyle olunca kuşlarımız ileriki zaman içersinde vitamin ve mineral eksikliğinden hastalanıp ölümlerine sebebiyet vermiş oluruz.
Kainatta hürbir vaziyette yaşıyan kuşlar bu gereksinmel-
lerini gayet rahat birşekilde sağlıyorlar oysaki kafes ortamında yaşıyan kuşlarımızın böyle bir şansıyok olduğundan tamamı ile bizlere muhtaçlar,bizlerde doğada var olupda onların faydalandığı meteryalleri kafes ortamında onlara teğmin etmekle mükellefiz.
Şimdi burada sizlere yıllar boyu kuşlarıma hazıladığım kum karışımından bahsedmek istiyorum.
İnce dişli dere KUMu,denizde dalgaların kıyıya taşıdığı ölmüs İSTİRİDYE kabuklarının parçalanmasıyla oluşan kum büyüklüğü parçacıklar,aynı büyüklükde GIRİT parçacıkları.
Haşlanmış YUMURTA 'nın kabuk zarı alınmış KABUĞU,
MÜREKKEP BALIĞI KEMİĞİ ve MANGAL KÖMÜRÜ'nü rendeleyip tozunu ayırdıkdan sonra metal havanda ezilmiş PİRİNÇ tanecikleri ve ANASONu'da dahil ederekden bir güzel harmanlarsak Kum karışımımız hazır hale gelmiş olur.Bu karışımımızı kuşlarımızn kafeslerinde sürekli bulundurmamız gerekir.Bu onların TEMEL BESİ ihtiyaçlarıdır.Yalnız Sülfamezetin gibi Sülfat gurubu ilaçlar verildiğinde bu mineralleri kaldırmamız gerekir yoksa ilaçla aksi etkileşim yapıp ilacın çökeltileşmesine sebebiyet verir.
(Tabiatdan topluyarakdan yapacağımız karışım maddelerini
kesinlikle temizliğinden şüphe duymadığımız alanlardan almalıyız)

KANARYA BESLENMESİNDE MEYVE VE YEŞİLLİKLER



KANARYA BESLENMESİNDE MEYVE VE YEŞİLLİKLER
Kara Lahananın sırrı : Kanaryalarda karaciğer çok hassas dolayısı ile uzun süre verilen antibiyotikler vücutların da bu tür arazlar meydana getirebiliyor. kanaryada görülen soğuk algınlığında 1 hafta boyunca AKTİVED ŞURUP kullanıyorum.Ağızdan kusa şırıngaya 1.5 cc çekip  , suyuna da yarım çay kaşığı  koyuyorum
Karaciğeri kuvvetlendirici ve kusa üretim döneminde de verilebilen KARA LAHANA kızıştırıcı özelliği bir yana Demir de ihtiva eder. ( U Vitamini ) çok faydalı bir bitkidir. Kuşlarına soğuk yerde bakanlar için de devamlı verilmesi gereken bir sebzedir. Karadeniz de çok ça rastlanan hatta yemeğini,dolmasını bile yaptığımız bu vitamini yüksek sebzeyi Karların içinden koparıp vermek de benim için ayrı bir zevk.Lahana nin kökünü mikser de çekip normal kuru mamanın içine koyarak da kuşlara servis yapılabilir.Ben kuşlarımdan ilacı mümkün olduğunca uzak tutarım. Her şeyin doğal olanı en güzel olanıdır.
Eğer kuşlarınıza antibiyotik veriyor iseniz kara lahanayı kafesinden eksik etmeyiniz
Kafes hayatına alıştırılmış kanaryaların yeşillik ve meyveler de bulunan bol vitamin ihtiyacını giderebilmesi bizlerin görevidir.

Malinious Waterslager Kanarya Hakkında Genel Bilgi



İlk kez 16. Yüzyılda Belçikanın malin Kentinde yetiştirildiği için Malinli anlamına gelen Malinua adıyla anılır.Güzel biçimli bir kuştur.Alman Harz kanaryalarını anımsatır.Soluk sarıdan koyu sarıya değin sarının bütün tonlarında görülür.Düz beyazları ve alacalıları da vardır.İnce yapılı ve zarif hatlıdır.Gırtlak yapısı harz kanaryaları gibidir.Dayanıklı ve sağlıklı bir kanarya olup,ötüşüyle ünlüdür.Şakıdığı pek çok makam bulunmaktadır.Bununla birlikte su sesi şakıyan Waterslager en ünlülerindendir.Bu kanaryanın şakımalarında ;

Akarsu sesi : Klu Klu Klu Klo Klo Klo

Suyun fokurdama sesi : Blo blo blo blu blu blu

Çağıldayan su sesi: rolo rolo rolo rulu rulu rulu şeklinde öttükleri ve harikulade nağmeleriyle herkesi hayran bıraktıkları görülür.

Belçikalılar yetiştirdikleri bu yetenekli kanaryalarına pek çok yeni nağmeler kazandırmayı bilmişler ve özellikle doğanın büyük bestekarı bülbülün ötüşünü kazandırmışlardır.Bu nedenle malinua kanaryasının bir diğer adı da Belçika BülbülüdürSu kanaryası, DÜNYA ORNİTOLOJİ KURULUŞU (COM) tarafından tanınan üç soydan biridir. Bu üç cinsten bir diğeri Alman Harz Roller ve İspanyol Timbrado'dür. her biri özel kendine has şarkı söyler gibi ötüşleriyle kolayca amatörlerce bile hemen tanınan birbirinden ayrılan kuşlardır. Harz'in ötüşü yankılı ve boğuk sesi ile tanınır. Kuşun ötüşünde çıkardığı ses sanki bir fıçıdan geliyormuş bir sese benzemektedir. En tanınan ötme turları dönme turları denen ötmenin başlayıp devam ettiği ve sonuçlanıp tekrar başladığı ötmesinde kullandığı heceler arasında (r harfinin) birleştirmesi liyazonu ile tanınmaktadır.

En kıymetli ötüş turu (hollow roli) denen yankılı dönüş adlı ötüşüdür ve rororororororo olarak ses çıkardığı bilinmektedir. Bu ötüş bu cins kuş için (spesifik harz) olup bu cins için mecburi olarak bilinir. Alman cinsi kanaryanını bazı ötüş turları ise okşayıcı, çarpıcı flüt veya "pfeiffen" sesine benzeyen ve heceler arasında mutlaka duraklama olan turlardır.


Örneğin;

SUU-SUU-SUU

Bu ötüş turları daha sonra su kanaryaları ve Timbrados cinsleri yetiştirildikten sonra eşi bulunmaz olmaktan çıkmıştır. Harz cinsi Kanaryada çok iyi tanınan bir kanarya cinsi olmakla beraber bu cinsin büyüme, yetişme hızı su kanaryası kadar hızlı olarak gerçekleşmemektedir.

İspanyol Kanaryası olan Timbrado 70'li yıllarda melodisi ile kabul gördü. Melodisinin yüksek perdeli olması ve diğer su kanaryası ve Harz5 dan daha hızlı olması ile tanınır. Bu cins İspanya ve bazı Latin Amerika ülkeleri hariç diğer ülkelerde çok tanınan ve popüler değildir. ABD ise son olarak bu kuşlar için bir toplum örgütü kurulmuş olup ve İspanyol Kanarya Hakemleri ile Kanarya gösteri turları düzenlemektedirler.

Bu makalenin asıl konuşu olan Su Kanaryası ile Malinois Kanaryaları üzerinde incelememizi yoğunlaştıralım. Bu cins kanaryanın menşei ülkesi Belçika'dır ve daha çok Batı Bölgesi - Flander'dir. Cinsin Flaman'dan gelmesi dolayısıyla Hollanda'dan çıktığı hakikati de bilinmelidir. Bu sebepten de bu Kanaryaya gösterilen ilgi ve sevgi daha çok bu iki ülkece gösterilmektedir. Kanaryanın nereden geldiği kadar nerede eğitilip, ehlileştirildiği (geniş bir anlatımla) yetiştirildiği de o kadar önemlidir. Bir cins kanarya bir yerde yetişiyorsa onun yetiştiği yerin kültürünü de alacaktır. Belçikalılar ve Hollandalılar da o cinsi aldılar, ehlileştirip, yetiştirdiler ve bu işi çok ciddi biçimde ele aldılar. Her yerde Kanarya Kulüpleri e her kulüpte Kasım- Şubat ayları arasında Kanarya turnuvaları düzenlemektedirler. Bu aylar arasında yapılan bir veya iki turnuvalarda hakemliği yapacak seçiciler çok iyi eğitimli ve deneyimli olarak turnuvayı yönetmektedirler. Bu kulüpler; toplum örgütüne dönüşmüş onlarda Kanarya sevenler federasyonuna bağlanmış onlarda (Union) birlik halinde COM kuruluşuna uygun olarak çalışmalarım sürdürmektedirler. Bu kulüplerin, birliklerin İtalya'da, Yunanistan, Lüksemburg ve İspanya gibi ülkelerde turnuvaları misafir eden dalları, kolları bulunmaktadır. Anılan ülkelerdeki bulunan yarışmaya katılan kuşların kalitesi Belçika'daki kuşlardan daha iyi bulunmakta, bunun sebebi de bu ülkedeki yetiştiricilerin kuşları iyi fiyatla dışarı satmaları olup bu da milletlerin yetiştirdiği kuşların arasındaki rekabeti azaltmaktadır. Çoğu kez, öyle ki, dünya şampiyonluklarında en başa yarışan kanarya yetiştiricileri sırasını İtalyan ve İspanyol yetiştiriciler almaktadır. Bu sayfada şampiyonluklar hakkında bazı dünya haberlerini içeren bilgilerde sunuyoruz.

Genel ifadeyle su kanaryasının ötüş melodisi en fazla zengin, çok değişen ve müzik tonlama ıskalasında daha geniş menzilli olması bakımından diğerlerinden ayrılmaktadır. Haz-roller kanarya cinsinin ötmesindeki melodisi çok bas ve dar menzilli olup uzman olmayan can sıkıcı olarak seslenir. Öte yanda, Timbrado cinsindeki kanaryanın melodisi daha yüksek perde de ve melodinin daha hızlı emisyonu olması ile tanınır.

Su kanaryasının melodisinde her şey vardır, öyle ki melodilerinde çok aşağı tempodan, yavaş ve derin (klokkende' ye)veya derin su ötüş turundan yüksek çan ve flüt notalarına kadar değişik tonlar vardır. Bu kuşların melodilerinin turu (süresinin bazıları yavaş ve bazen de hızlıdır. Ritimlerin ve yüksek ses perdesinde yapmayı başardığı değişikliklerle çok beğenilen ve usanmadan dinlenen bir melodiyi sunmaktadırlar.

Morfoloji bilimi bakımından su kanaryaları daha büyük ve kuvvetlidirler. Her zaman koyu sarı renkli bir sürede kanat ve kafasında hafifçe benekli olarak yaşamaktadırlar. Onun melodiyi sunuşu emsalsizdir, çünkü inanılmaz şekilde genişleyebilen onun böyle güzel ötüşünü sağlayan (syringe) bir boğaz ve solunum sistemi bulunmaktadır, îşte bu açık, belirgin sebeplerden dolayı, bu cins kuş, hiçbir şüpheye yer bırakmadan bugün en mükemmel melodiyi öterek sunan bir kanarya bulunmaktadır.

MELODİ

Belçika ve Hollanda’lı Kanarya yetiştiricileri yetiştirdikleri Kanaryaların Avrupa bülbülünün ve aynı zamanda derin suların sesini yansıtan bir tip kanaryayı en iyi şarkıyı terennüm eden bir tipi yetiştirmeye çok uğraş vermişlerdir. Bu sonuçta, kuşların her iki tip ötme turlarını geleceği daha sonra taşımak için dış etkilere bağlı olarak büyüyen yollar ve usulleri denemek tekrar etmek zorunda kalmışlardır.

Elbet açık olarak görülmektedir ki, yukarıdaki işleri başarmaları için Kanarya yetiştiricilerinin asırlarca çabalamaları gerekmektedir. Bir Kanaryanın özel şekilde ötmesi için iki yol vardır :

A) Kalıtımsal ve B) çevrenin tesiri

Birinci yolda Kanarya için bir şey yapmanız gerekmez ve daha az masraflı ve aldığınız zaman otomatik olarak birinci yoldan elde etmek istediğiniz! elde ederseniz. Ötme kabiliyeti o kanaryaya soydan gelen bir vergidir ve kuş hiçbir fazla gayret göstermeden beğenilen turunu yapar. Siz, kanaryanın hayatinin bir safhasında onu daha iyi ötmesi için iyi bir eğitimden geçirerek onu bu şekilde iyi ötmesine teşvik etmek suretiyle yetiştirip, geliştirebilirsiniz. Daha sonra ikinci yol (B)'de yapılacak çok iş vardır, başarılı olmak hiçbir zaman garantili değildir. Tabiatıyla bu yol genlerden taşınamaz. Ancak Belçikalı ve Hollandalılar 10 yıllarca sarf ettikleri gayretle bu işi başarmaya muvaffak olmuşlardır. Asıl ana sebep, neden malinua kendi sülalesine su ağlar gibi ötüş melodisini veya başka bir deyimle gırtlağından ötme kabiliyetim nasıl intikal ettirtmektedir.

Belçikalı ilk olarak kanarya yetiştiriciler bu kıymetli sesi elde etmek için suni bazı cihaz ve aletleri eğitimlerinde kullanmışlardır, bunlar huniler, bir fıçı veya bidona suyun damlaması gibi çeşitli benzer tertibatları kullanmak şeklinde olmuştur. Aslında bülbül gece öttüğü için ve bahar aylarından kanaryanın ya uykuda veya yavrulama durumunda (ne çok yaşlısı ve ne de çok gencinin şarkı öğrenmesi olanağı vardı) olduğu için bundan tam istifade edildiği söylenemez.

Genel olarak ifade edilecek olursa, malinua hem yuvarlanır gibi (roli) ve darbe (stroke) vuruş şeklinde melodileri şakıyabilir. Malinuanın melodisinin uyması gereken ötüşü su ötüşü turudur (water tour). Bir malinua kanaryası su sesi kullanmadan su kanaryası olarak tanımlanamaz. Zaten, kendi isminin çağrışımı su dövücü veya çarpıcı olarak ifade edilebilir. Bu sebepten de, bir malinua satın alınırken, alıcının mutlaka bu yukarıda anlatılan şakıma fasılalı ötüşlerden (tur) kuşun kazandığı puanların dikkate alınmasıdır, bilhassa en önemlisi ve değerli olan tayin edilen ve bilinen "klokkende water slag" (su kanaryası) veya basit ifadeyle "klok" cinsinden olmasına bakmalıdırlar. Bu turun toplam değeri 12 puandır. Basit ifadeyle bir kanarya bu turda 6 puan alırsa iyi, 7 alırsa çok iyi 8 alırsa mükemmel ve 9 alan ise hayatımda bir kere böylesine rastladım olağanüstü denir. Su kanaryası uzmanları ve sevenleri için bu yarışmalarda alınan puanlara olağanüstü önem vermektedirler. Bazen de bir kuşun 8 puan "klok" ve toplam aralık verme (punctuation) olarak 114 almaşı, 6 puan (klok) ve toplam 120 puan alanlara göre tercih edilmektedir. Bundan başka, yarışmada aynı tutturduklarında "klok” puanı fazla olan dereceye girecektir. Bir kuş su yarışmasında puan alamamışsa turnuvayı kazanamaz.

Klokkende sesi nasıldır ? Bunu su dolu bir varile bir büyük damla suyun damlamasının çıkardığı sesin biraz daha iyi şekli olarak tanımlanıyor.

Birazı aşağıdaki gibi söylenebilir :

Wloi-Wloi-Wloi-Wloi

Blo-blo-blo-blo

Glu-glu - glu - glu

Yukarıdaki hecelerden koyduğum sıra çok önemlidir, çünkü sesin tercih sırasını yansıtmaktadır. Daha derin ye daha yavaş olarak telaffuz edilen heceler daha iyi olarak beğenilir. Bir hakem yaptığı değerlendirmede dinleyicinin kulağına yankılaması daha hoş geldiğinden ve derinliğinin bir belirleyicisi olduğundan, kuşun sergilediği ses performansında "klok" un bir "i" finali ile bitmesini tercih etmektedir. Bu ötüşlerde, hareket de önemlidir. Bir yavaş "klok" hızlı birinden daha ayrıntılıdır ve çoğu zaman (Bollende su ötüşü) olarak tanımlanan ikinci turla karıştırılmalıdır. Çok güzel "klok" un beraberinde bir flüt sesine arkasında "klok" sesi ile birlikte çıkması gerektiği söylenmektedir. Buna rağmen, iyi bir "klok"un arzu edilen özelliklerinin ne olduğuna karar vermek çok zor olup, birisi buna en iyisi damlayan suya benzeyen bir ötüşün en iyisidir diye cevaplandırmaktadır. Üç boyutlu ve çok iyi dokusu olan ve ok berrak bir ses olması mecburidir.

Hecelerin ayrılması ve emisyon sürati gibi iki temel husus arasındaki fark ve klok'un "I" ve "i" 'si ek******. "Bollende" aşağıdakine benzer şekilde kaynayan su sesi intibasını vermektedirler :

Bobobobo

Bubububu

Sizin de güçlükle ayırt edebileceğiniz gibi, heceler arasında ayrılık yoktur. Bu ses çok beğenilen bir ses olup, bütün su turlarında seslendirilmelidir ve gaga kapalı iken yapılır.

Değeri 9 puan olup, burada Hollandalıların tura verdiği 6 puan bundan hariçtir.

Üçüncü su turu ise yuvarlanan su veya (rollende waterslag) olup bir parça paçavra, samanı bir bardak suyun içinde zorla patlatır şekilde ses çıkaracak şekilde bastıracak şekilde işleme tutulmasından çıkan ses veya bir derede taşlar arasında akan suyun çağlayan sesine benzeyen seslerdir. 6 puan gibi az bir değerdedir. Hollandalılar buna 9 puan verirler. Sesi ise aşağıdaki gibidir :

Brubrubru

Geride bir su sesi olarak çıkan bir değişik sese "elapotis" denmekte olup, bende şimdiye kadar duymamıştım. Su kanaryası, yukarıda anlatıldığı şekilde 3 tur seslenmez. O üç seslenmelerden tabiatıyla en az bir tanesin! seslendirmesi gerekir, benim şahsi görüşüme göre bunlardan birisi "Klok" mutlaka bunmalıdır. Kanaatimce sesin yönü ise kendi tercihiniz ve zevkinize uygun olarak tayin edilmelidir. Bu arada, Belçika'nın en meşhur kanarya yetiştiricileri ve şampiyonları olan Janssens, Creelle, Van Oost, Soethart, Moentjens kendi kuşlar (klokkende) hakkında derin bilgileri ile meşhurdurlar.

Su kanaryası (Waterslager's) yarışmasında erişilmesi son hedef kabul edilen 120 puana varmada "klok" da iyi bir puan almak yardımcı olacaktır.

Bu su turlarından başka olarak, su kanaryasının sarkışım besteleyen geniş bir tur repertuvarları da bulunmaktadır.

Staaltonen (veya :-):-):-):-)l sesi) : Bu ses azami 9 puan değerindedir. Bütün çelik çubuğun çarpma sesini bir örs üzerinden devamlı olarak dövüldüğünü nakleden tur olup, aşağıdaki gibidir:

Ting - ting - ting

Jing-jing-jing

Ton-tong - tong


Sondakinde, sesli harf "o" nün bulunması derin olarak yer alır ve birçok kişi tarafından da tercih edilir. Bununla beraber, hangisi daha değerlidir denirse, cevabı zevk meselesidir.

Flüt sesi güzel bir melodi için vazgeçilmez, ancak su kanaryası için özel olarak tercih edilip, sırf ona mahsus bir ses değildir. Aşağıdaki gibi:

Su - su - su

Du - du - du

Sut- sut - sut


Hecelerin ayrılması değerinin yüksek olması için iyice belirtilecek şekilde telaffuz edilmelidir, onun değeri azami olarak 9 puandır.

Flüt çırpınışı sesi : ve veya yuvarlanan flüt sesi hızı artırılmış flüt sesidir, değeri 6 puandır. Ses aşağıdaki gibidir:

Sursursur


Bellen : Bir çan sesinden daha güzel ses çıkaran sestir, değeri ise 6 puan olup, aşağıdaki ses gibidir :

Lililili

Lulululu


Heceler arasında neredeyse hiç ayrılma yoktur. Şimdi 'Tilung" "dindong" gibi bir çanın çift çıkan sesini ondan biraz daha iyi çıkaran özellikle çok güzel "bellen" sesinden bahsetmek istiyorum. Bu ses 'Tilung", "dingdong" sesleri olup; bir su kanaryasının ötüşünün bu yukarıdaki açıklanan ses kaybı da olmayan derin klokkende seslerini benim favorim olarak gösterebiliriz.


Beirol: Çanların çalması, çalar saatin çalmasındaki sese benzeyen bir sestir.

Ririririri

Rurururu


Bu ses gaga açıkken çıkarılmalı bu şekilde daha :-):-):-):-)lik bir ses alınması sağlanabilmelidir.


Tjokken (rol): sanki birisi kapıyı çalıyor gibi çıkarılan ses olup :


Toc-toc-toc


Bu ses de yuvarlanıp gidebilir :

To(r)to(r)to(r) gibi

Bu da azami 6 puan değerindedir.


Son olarak, Chor ve Knor da vardır: ilk ses: chor-chor-chor gibi, ikinci ses bir domuzun böğürmesi gibidir:


Knorr


Yalnızca bu ses bir kere çıkarılmalıdır. Değeri 6 puandır, puan değeri ses turunun derinliğine ve uzunluğuna göre değişmektedir.

Biz değerlendirme kartındaki "indruk" denen kısımda, hakemin edindiği son izlenimleri bulacağız. Bu izlenimlerin içeriğinde, kuşun ötme şekli ve sırası ve notalarının anlaşılır, açık olması noktaları bulunur. Örneğin; Söz, düşük klasta bir orkestranın çaldığı bir Beethoven senfonisini dinlersiniz. Çaldıkları notalar şüphesiz aynı olup en iyi orkestrada aynı notaları aynı şekilde kullanmaktadır ancak ilkinde alacağınız ses rahatsız edici, bozuk, bir çok yerde kesilerek verilebilmektedir. Halbuki aynı parça Christopher Hogwood'un yönetimindeki bir orkestra tarafından çalınırsa çok açık anlaşılır ve zevkle dinlenen bir sunum olacaktır. Bu işte kanarya hakeminin bir Indruk denen değerlendirme kartındaki verdiği nota benzer, bir kimse onu performans olarak da tanımlayabilir. Buradaki notlarda, bir puan iyi, iki puan çok iyi ve üç puan ise emsalsiz olarak değerlendirmeyi gösterir. Eğer değerlendirme kartı mevcutsa bir erkek kanarya seçilirken yukarıdaki değerlendirmeler çok önemlidir.

Hollandalılar, kuşun ne kadar bir bülbül sesini andırdığını dikkate alarak bir bülbül aksanına kuş için azami 3 puan verirler. Hatırda tutulmalıdır ki, ne kadar çok onlara benzeyiş olursa o kadar o Kanarya daha iyi su kanaryasıdır. Bu puanlara ekler olursa o puanlar hesaplamada 3 ile çarpılmalıdır. Bunun niye böyle yapılmasının sebebi ilk defa bu kuşların hakem kontrolündeki değerlendirmelerinde, değerlendirilecek çok fazla su kanaryalarının bulunmamasındandır, o zaman 3 tane hakem bu işi yapmaya yetiyordu. Bu gün, birçok kuşlarla bu yarışma yapılmakta olu, bir hakem yalnızca değerlendirmeyi bir yarışma seçiminde yapmaktadır. Sonuçlarda mukayeseyi muhafaza edebilmek içinde 3 ile puanların çarpılması işlemi yapılmaktadır.

Buraya kadar, su kuşlarının ötüş turlarının analizini yapmış olduk. Biz burada bir seçme kartı olduğu ve sizin bir kuşu alırken karar vermeniz için bu kartın size yardım edeceğim farz ve tahayyül ettik. Buradaki soru : Eğer satın alacağınız kanaryanın karar vermede yardımcı olacak hakem kararı olmadığı zaman (veya, dolaylı, bir hakem) karar vermek için ne yapacaksınız ?


Bu durumda aşağıdakileri yapmalısınız :

1. Malinuaların şarkışını iyice tetkik ettikten sonra satın alacağınız kuştan bireysel olarak dinleyiniz (ayrı bireysel bir kafeste olarak) Bunun için en iyi yer sizin evinizdir, olmazsa o zaman bütün gününüzü birkaç saatinizi satıcının dükkanında geçirmek zorunda kalırsınız. Bu su kanaryasını bir dükkanda iken satın almak pek tavsiye edilmez, çünkü, dükkanda kuş ötmeyebilir veya melodi okursa oradaki ortamdan tam ve doğru olarak değerlendirmesi yapılamaz. Eğer şakıdığını farz edersek, önce su turu (watertours) nü tamamlamasını ve daha sonra sarkışım beğenirseniz o zaman uzatmasına ve turları değişikliğin! arayınız. Şampiyonlar ötmeyi ve bunu yapmayı severler. Bununla beraber, ev hayvanlarının satıldığı pet-shops'larda, o sırada bir çok kişi değişik konularda konuşmakta iken ve içeri girip çıkarken yukarıda anlatılan şekilde yapmak çok zor olacaktır. Şarkı seçmek, dinlemek istiyorsan en iyisi, Ralph' ın su kanaryası intemet sayfasına girerek oradan l. kalite klokkende ve bir mükemmel su kanaryasının şarkısını dinleyebilirsiniz.


2. Daha iyisi kuşları doğrudan yetiştiricisinden satın almaktır. Bunun için bu işte uzman olana danışılmalıdır. Satıcılardan hem Harzer, waterslager ve diğer cins kanaryaların hepsini birlikte yetiştirerek satan birisinden kanarya almak iyi bir seçim sayılmaz. Siz cinsini ayırarak seven saatlerce su ötüşü yapan su kanaryalarım yetiştiren birisinden kanarya satın almalısınız. Muhtemelen, en iyi erkek ve dişi kanaryaları belirli bir sonuç almak için (iyi su turları yaptırma) çalışıp bunu elde etmeyi uman bir satıcı olmalıdır. Bu satıcı muhtemelen genç erkek kanaryadan eğitime tabi tutan birisi olacak. Bu vasıfları olan bir satıcıdan kanarya alınırsa o zaman düşük kaliteli kanarya alınması önlenmiş olacaktır.


Yirmi beş yıl önce, ilk defa bir dişi yeşil su kanaryası "waterslager" işittiğimde ve satın aldığımda aylarca çok ciddi çalışan bir kanarya yetiştiricisinin yanma giderek ziyarette, araştırmalarda bulunarak bu alışverişimde hata yapıp yapmadığımı anlamaya çalıştım ve daha sonra onun seçtiği en büyük şampiyonu dinlemek için çabaladım, onun anlattığı şampiyon, Belçikalı Kanarya yetiştirici Haegeman tarafından yetiştirilmiş bir 135 puanlık erkek kanarya idi. Bu kuş klok da 9 puana sahip bir kustu. Yıllar sonra. Ben Kanarya Hakem kursuna G. Leilevre ile birlikte devam ederken ona bu anlattığı kuşun hakem kartında imzası olup olmadığım sordum ve ayrıca Hollandaca yazılmış adı "Schoonste kloek" olan yazının ne olduğunu söylemesini rica ettim. Verdiği cevabında yalnızca 135 puan verdiğim, orada olan yazı "Schooneste Kloek’ın en iyi klok demek olduğunu bana söyledi, işte, su kanaryalarının gelmiş geçmiş en iyilerinden birinin hikayesini ondan Gustaff Lelievre'den dinlemiş ve bu en iyi hakem bu seçimi yapmış ve tespit etmiştir. Ama ne yazık ki bu anılan şampiyon Kanarya'dan istenildiği kadar istifade edilemedi çünkü ona uygun bir dişiler bulunamıyordu. Gördüğümüz gibi, ciddi bir kanarya yetiştiricisi size en iyi erkek kanaryasını satabilir ama en iyi dişilerini satmaz. Daha sonra, ben şahsen 1984 Belçikalı şampiyon kanaryaya sahip oldum, bu kanarya meşhur Gilbert Janssens tarafından yetiştirilmiş bir kustu (kartında yetiştiricisi olarak onun kızı Lucy'in adı yazılı idi). Şansızlığa bakın ki bu kuşta 3 yıl sonra öldü. Onun klokda 8 puanı bulunmaktaydı. Klok ötüşü o kadar derinden ve yavaş (slow) tonda idi ki dinlediğimde kulaklarıma inanamadım.

Onun ötüşü aşağıdaki gibi idi:

Bloooi- bloooi- bloooi

Bu kuşları satın almak için yetiştiricisinin kapısına kadar giderek epeyce miktarda istediği bir parayı vermek gerekmektedir, bu şekilde hareket etmezseniz satın almanız mümkün değildir.


3. Su kuşlarının çıkışı çok açık kafes sistemi ile kuşların değerlendirmesini yapan çok ünlü Waterslager Association (Su Kuşu Toplum örgütü) olan KNNB'nin en ünlü su kuşu tüccarı olan Belçika’daki Omimondo'dan ithal etmek suretiyle satın alınması da mümkündür. Bu ithalatın yapılmasında, sağlık belgesi, kuşun havaalanında karantinada müşahedede tutulması ve diğer masraflar gibi bir çok sorunların çözülmesi gerekmektedir. Bir diğer önemli sorunda, bu satın alma işleminde belirli bir yetiştiriciden dişi kuşların satın alınmasının imkansız oluşudur.

Bu işi yapan bazı ciddi Hollandalı yetiştirici ve tüccarlar bulunmaktadır, detaylı bilgi için, Belçika" daki birliklerin yalnızca Hollanda'da vardır) adreslerim öğrenmek için internet web page'lerini (iki adet) bulabilirsiniz. Bunlar : NBV ve ANB Trujillo, T., Waterslager Canary, Finch and Canaryworld, Vol.2, No.2, 1996'da 1713 no. Bölümde Belçika'da Malines bölgesinde su turu ile şakıyan kanaryaların mevcut bulunduğunu kaydetmektedir.